Özel Güvenlik ve Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...
Özel Güvenlik ve Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Özel Güvenlik ve Koruma bölümü var. Aşağıda sırasıyla Özel Güvenlik ve Koruma bölümü nedir, puan türü nedir, Özel Güvenlik ve Koruma bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Özel Güvenlik ve Koruma dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Nedir?
Özel Güvenlik ve Koruma bölümü; kamu güvenliğini tamamlayıcı bir olgu olarak; kamu-özel kurum kuruluşların ve şahısların can, mal ve huzurunu, hak hürriyet ve güvenliklerini, yasaların izin verdiği ölçüde koruyan, gözeten, denetim ve kontrol yaparak alınan tedbirleri uygulayan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Özel Güvenlik ve Koruma bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Özel Güvenlik ve Koruma, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Özel Güvenlik ve Koruma bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Özel Güvenlik ve Koruma mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Özel Güvenlik ve Koruma mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Akaryakıt Nakil, Depolama, Yükleme Tesisleri
2- Alışveriş Merkezleri
3- Barajlar
4- Çeşitli Devlet Kurumları
5- Enerji Nakil Hatları
6- Enerji Santralleri
7- Görüntü ve Ses Verici İstasyonlar
8- Hastaneler
9- Havalanları
10- MEB’e Bağlı Okullar İle Özel Okullar
11- Metrolar, Garlar Ve Terminaller
12- Müzeler
13- Otel ve Pansiyonlar
14- Radyolink İstasyonları
15- Rafineriler
16- Sanayi ve Ticari İşletmeler
17- Toplu Konut Alanları
18- Tören Yerleri
19- Üniversiteler
Adalet Meslek Liseleri ve MYO'lardan mezun olanlar gerekli şartları taşımaları ve Adalet Bakanlığının yaptığı sınavlarda başarılı olmaları durumunda infaz ve koruma memuru olarak çalılaşabilecekleri gibi aşağıdaki kurumlarda da çalışabilmektedirler.
Meslek elemanları kamu ve özel sektöre ait çeşitli bölümlerin kreş, okul hastane, metro, havaalanı, şirket merkezleri & fabrikalar fuarlar, sergiler açık hava konserleri festivaller, konferanslar gibi, organizasyonlarda çalışabilirler. Özel güvenlik şirketlerinin sayısı artmakta ve elemanlar bu özel kuruluşa ait şirketlerin personeli olmakta ve özel güvenlik şirketleri hangi kuruluşu koruma görevini almışsa Özel Güvenlik ve Koruma Meslek elemanları oralarda görev yapmaktadır. Meslek elemanlarının Yabancı dil bilmesi meslek için avantaj teşkil eder.
Ayrıca kendine ait güvenlik şirketi kurabilir.
Özel Güvenlik ve Koruma Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Özel Güvenlik ve Koruma mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Özel Güvenlik ve Koruma mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Ön danışma hizmetleri yapar.
2- Araç giriş-çıkış kayıtlarını tutar.
3- Diğer çalışanlarla bilgi iletişimini sağlar.
4- Sabit nokta veya devriye nöbetinde gözetim yapar.
5- Kamera görüntülerini izler.
6- Kritik bölgeleri kontrol eder.
7- Acil ve beklenmedik olayları ilgili yerlere bildirir ve bu durumlarda tahliye gerektiğinde insanlara yardımcı olur.
8- Yangında ilk müdahaleyi yapar.
9- Sivil Savunma Teşkilatına yardımcı olur.
10- Mesleki yayınları ve teknolojiyi takip eder ve meslek içi eğitim faaliyetlerine katılır.
11- Yakın çevreyi gözetim altında tutarak sorumluluk verilen güvenlik bölgesinde kurallara uyulmasını sağlar.
12- Kişi güvenliği ve koruması yapar.
13- Ziyaretçi ve personel giriş ve çıkış kayıtlarını tutar.
14- Refakat hizmetlerini yapar.
15- Görev yerinde güvenliği sağlamak amacı ile arama yapar.
16- Tanımlanmış alanların farklı amaçlarla kullanılmasını engeller.
17- Olası suçu önlemek amacıyla çalışmalar yapar, suçluyu yakalar ve adalete teslim eder
18- Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçmelerini sağlar.
19- Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama, Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alır.
20- Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alır.
21- Olay yerini ve delilleri koruma altına alır.
Özel Güvenlik ve Koruma Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Özel Güvenlik ve Koruma çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Özel Güvenlik ve Koruma okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Özel Güvenlik ve Koruma Meslek Elemanı, genellikle ayakta ve hareket halindedir. Çalıştığı yere göre değişmekle birlikte Özel Güvenlik ve meslek elemanı oturarak da çalışabilir. Çevreyi gözlemleyerek çalışır. Plan ve koruma programı yapan, güvenlik araçlarını kullanır. (Kamera vb.). Çalıştığı mekâna göre kalabalık/sessiz/açık veya kapalı ortamda çalışabilir. Birinci derecede insanlar, olay ve detaylarla ilgilidir. Çalıştığı yere göre çalışma ortamı ve koşulları değişebilir.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Alarm sistemleri
2- Araç altı arama aynası
3- Araç kayıt defteri, basılı formlar, evrak kayıt defteri
4- Aydınlatma sistemleri
5- Bilgisayar destekli kayıt ve kontrol sistemi
6- Bilgisayar kontrollü güvenlik sistemi
7- Çeşitli hizmet araçları (otomobil, bisiklet vb.)
8- Cop, çelik yelek, düdük, kelepçe
9- Dürbün, el feneri, üniforma
10- Elektronik bariyer
11- Fotoğraf makinesi, kamera, kamera kayıt cihazı, monitör, İşaret fişeği
12- Güvenlik teçhizatı devir teslim defteri, kontrol defteri, vardiya defteri
13- Kontrol kurma saati
14- Megafon
15- Metal kapı detektörü, sis detektörü, el detektörü
16- Sprey, Yaka kartı, ziyaretçi araç kimlik kartı
17- Telefon, telsiz
18- Turnike sistemleri
19- X-Ray cihazı
20- Ziyaretçi kayıt defteri, ziyaretçi kimlik kartı
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Özel Güvenlik ve Koruma maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Özel Güvenlik ve Koruma maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Özel Güvenlik ve Koruma bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Özel Güvenlik ve Koruma dikey geçiş bölümleri şunlardır:
1- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
2- Sosyal Hizmet
2 Yıllık Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Güvenlik sistemleri, Özel Güvenlik Hukuku-I, Davranış Bilimleri-1, Türk Dili –I, Yabancı Dil -I (İngilizce), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi –I, Anayasa-1, Beden Eğitimi-I, Temel Bilgisayar, Yakın Savunma-I, Hukukun Temel Kavramları, Suç ve Suçlu Psikolojisi.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Kişi Koruma, Suç Sosyolojisi, Özel Güvenlik Hukuku-II, Anayasa-2, Türk Dili –II, Yabancı Dil -II (İngilizce), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi –II, Özel Güvenlik Yöntemi, Yakın Savunma –II, Staj- (15 iş günü), Davranış Bilimleri-2, Beden Eğitimi-II, Güvenliğin Sosyal Temelleri.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Yurttaşlık ve İnsan Hakları, Toplum Psikolojisi, Ceza Hukuku, Hava ve Deniz Limanı Güvenliği, Yakın Savunma-III, Özel Güvenlik ve Meslek Etiği, Mülkiyet Tarihi, Güvenlik ve Terör, Özel Güvenlik Hizmetlerinde Güvenlik Önlemleri, Olaylara Müdahale Esasları, Acil Durum Prosedürleri.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İş Hukuku, İlk Yardım, Güvenlik İletişimi ve Halkla İlişkiler, Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, Yakın Savunma –IV, Suç Önleme Modelleri, Uyuşturucu Madde Bilgisi, Staj- (15 iş günü), Silah Bilgisi, Kriminoloji, Türkiye'de Terör Hareketleri, Vücut Egzersizleri
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Özel Güvenlik ve Koruma KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Özel Güvenlik ve Koruma bölümüne son beş yılda toplamda 135 kontenjan verilmiş ve mezunlar 76 ve üzeri puanlarla çeşitli kurumlara atanmıştır.
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Özel Güvenlik ve Koruma tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araç, gereç ve ekipman bilgisine sahip olmalı.
2- Boy, 1.65'in üstünde olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Dikkatli, atak, çevik ve cesur, sorumluluk sahibi olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Ekip/takım çalışma yeteneğine haiz olmalı.
7- Giyim ve davranışına özen göstermeli.
8- Güçlü ve sportif vücut yapısına sahip olmalı.
9- Güçlü ve uzun süre ayakta durabilmeli.
10- Güvenilir olmalı, sır tutabilmeli.
11- Halkla ilişkiler konusunda bilgili ve aynı zamanda hızlı ve pratik düşünme yeteneğine sahip olmalı.
12- İlk yardım bilgisine sahip olmalı.
13- İş ayrıntılarına dikkat eden, çabuk karar verebilen, tedbirli biri olmalı.
14- İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitim almış olmalı.
15- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
16- Meslek bilgisi ve yasal mevzuat konusunda bilgili olmalı.
17- Olaylar arasında bağlantı kurma ve olayları yorumlayabilmeli.
18- Olaylar karşısında sakin ve soğukkanlı davranabilen
19- Planlı çalışmayı bilmeli.
20- Psikolojik ve zihinsel sağlığı yerinde, dayanıklı olmalı.
21- Saygılı ve kibar olmalı.
22- Teknolojik gelişmeleri takip etmeli.
23- Trafik ve protokol bilgilerine vakıf olmalı.
24- Yangın ve yangına müdahale konusunda bilgili olmalı.
Özel Güvenlik ve Koruma Okuyanlar ve Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Özel Güvenlik ve Koruma yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Özel Güvenlik ve Koruma iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
https://www.devletdestekli.com/guvenlik-gorevlisi-maaslari/ linkine giderek maaşlar hakkında geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.
YanıtlaSil