Polimer Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız y...
Polimer Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Polimer Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Polimer Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Polimer Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Polimer Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Polimerler; çok sayıda molekülün kimyasal
bağlarla düzenli bir sekilde bağlanarak oluşturdukları yüksek molekül ağırlıklı
bileşiklerdir. “Poli” Latince bir sözcük olup çok sayıda anlamına gelir.
Polimerler “monomer” denilen birimlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Buna
basit bir örnek olarak “Polistren” verilebilir. Polistren birçok stren
monomerinin monomerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.
2 Yıllık Polimer Teknolojisi Bölümü Nedir?
Polimer Teknolojisi bölümü; kullanım alanı her geçen gün daha da artan lastik ve plastik mamullerin üretildiği sektörün ihtiyaç duyduğu temel bilgi ve becerilere sahip, sektörde karşılaşacak problemlerin tanımlanması veya çözümünde katkı sağlayacak donanımlı teknikerler yetiştiren bir önlisans programıdır.
Polimer Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Polimer Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Polimer Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Polimer Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Polimer Teknolojisi |
Polimer Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Polimer Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Polimer Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Kamu kuruluşları Ve Özel Sektör
2- Lastik Üretim Fabrikaları
3- Otomobil, inşaat, beyaz eşya gibi alanlarda
4- Plastik Üretim Fabrikaları
Program mezunlarının istihdam alanları; plastik ham madde ve plastik parça üretimi yapan ve pazarlayan işletmelerdir. Mezunlar kamu ve özel sektörde istihdam edilebildikleri gibi, kendi iş yerlerini de kurabilirler. Mezun olan öğrenciler plastik malzemelerin kullanıldığı farklı sektörlerde (ham madde üretimi, inşaat, otomotiv, gıda, makine, beyaz eşya vb.) [Esen Plastik, Petkim, Vestel, Arçelik, Ford... ] üretim ve kalite kontrol elemanı olarak iş bulabilmektedir.
Polimer Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Polimer Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Polimer Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Lastik ve plastik iş kolları ile ilgili ürünlerin üretilmesini sağlar.
2- Ham maddenin eriyik hale gelmesi, belli bir akışkanlığa gelmiş ham maddenin bir kalıpta şekillendirilmesi, gerekirse pişirilmesi ve soğutulması sonrası, nihai ürün elde edilmesi işlemlerini yapar.
3- Plastik ve kauçuk malzemelerin tasarımı, üretimi, işlenmesi, geliştirilmesi, uygulanması ve tüm bu aşamalar sırasında oluşabilecek teknik sorunların çözülmesi işlemlerini yapar.
4- Üretimin, istenilen miktarda, zamanda ve kalitede gerçekleşmesini sağlar.
5- İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar.
6- Yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
7- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular.
8- Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.
9- Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
Polimer Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Polimer Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Polimer Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Polimer Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Polimer Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Polimer Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-İmalat Mühendisliği
-Kimya
-Kimya Mühendisliği
-Polimer Malzeme Mühendisliği
2 Yıllık Polimer Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Matematik-I , Genel Kimya-I, Polimer-I, İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Polimer Kimyası Laboratuvarı, Laboratuvar Güvenliği Ve Teknikleri, Analitik Kimya, İletişim, Malzeme Yönetimi Ve Satın Alma Eğitimi.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İşyeri Eğitimi-I , Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-1, İngilizce-1, Türk Dili-1 Ve Seçmeli Dersler.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Matematik-2, Genel Kimya-2, Polimer-2, Polimer İşleme Ve Kalıplama Teknikleri, Üretim Planlama, Kompozit Malzemeler, Katkı Malzemeleri, Mesleki İngilizce, Proje Yönetimi, Bilgi Ve İletişim Teknolojisi, Meslek Etiği.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İşyeri Eğitimi -2, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-2, İngilizce-2, Türk Dili-2 Ve Seçmeli Dersler.
Polimer Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Polimer Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Polimer Teknolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Polimer Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Polimer Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bilimsel merakı olmalı.
2- Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- El becerisi ve el-göz eşgüdümü yüksek olmalı.
6- Fen bilimlerinde başarılı olmalı.
7- İyi gözlem yapabilen, ayrıntılara dikkat eden, yaratıcı olmalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Lastik ve plastik ham maddelerine, kimyasal maddelere karşı alerjisi olmamalı.
10- Planlı çalışmayı bilmeli.
11- Sayısal düşünme gücüne sahip olmalı.
12- Sorumlu, sabırlı ve düzenli olmalı.
Polimer Teknolojisi Okuyanlar ve Polimer Teknolojisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Polimer Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Polimer Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR