Rafineri ve Petro-kimya Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile...
Rafineri ve Petro-kimya Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Nedir?
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü; ham petrolün çeşitli aşamalarda yapılan işlemlerle arıtılması ve petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları mühendislerin gözetiminde yürüten ara elemanları yetiştiren bir bir önlisans programıdır.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi |
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Petrol rafinerileri
2- Kimya laboratuvarları
Petrokimya teknikerleri petrol yan ürünlerini işleyen fabrikalarda, petrol ürünleri elde edilen petrokimya tesislerinde ve rafinerilerde çalışabilirler.
Petrokimya teknikerlerinin en büyük sorunu işletmelerde böyle bir kadronun olmayışıdır. Bu nedenle, mezunlar değişik unvan ve kadrolarda çalışmaktadırlar.
Şu anda çalışma koşullarında belli sıkıntılar olmasına rağmen gelecekte çalışma olanakları artacaktır. Çünkü, petrol ürünlerinden yapılan ve günlük yaşantımızın vazgeçilmez araç-gereçleri sürekli artmaktadır.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Mühendislerin planları doğrultusunda ham petrolün arıtılarak çeşitli petrol ürünlerinin (benzin, mazot, motorin vb.) elde edilmesi için yapılacak işlemleri uygular.
2- Petrol ürünü elde edilmesi sürecinde kullanılacak katkı maddelerinin standartlara uygunluğunu test eder ve uygunluğunu sağlar.
3- Arıza bulma aletleri ile sistemin sürekliliğini sağlayıcı önlemleri alır.
4- Elde edilen petrol ürünlerinin kalite kontrolünü yapar.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Petrokimya teknikeri petrol rafinelerinde çalışır. Çalışma ortamı gürültülü, kirli, yağlı ve hava petrol kokusu ile yüklüdür. Çalışırken petrol ve doğalgaz mühendisi, teknisyenler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Basınç gösteren araçlar
2- Sıcaklık ölçme donatımları
3- Seviye göstergeleri (basınç tipi, şamandıra tipi seviye göstergeleri ve diğer göstergeler)
4- Akış miktarı ölçme enstrümanları (doğrudan ve dolaylı yoldan ölçen cihazlar, değişken kesitli ölçme cihazları, elektrikli cihazlar, sıcaklık farkına göre çalışan cihazlar)
5- Analiz yapmada kullanılan araç-gereç ve maddeler
6- Alarm cihazları ve devreden çıkarma enstrümanları
7- Çeşitli kimyasal maddeler
8- Bilgisayar, çeşitli kırtasiye malzemeleri (kayıt tutmak, rapor yazmak, stok belirlemek vb. için)
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Kimya
-Kimya Mühendisliği
-Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
2 Yıllık Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Bilgisayar, Bilgisayar, İş Güvenliği Ve İlk Yardım, Kariyer Planlama, Kimyasal Analiz Teknikleri, Matematik I, Staj, Teknik Resim, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Türk Dili I, Yabancı Dil I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Ii, Genel Kimya-2, Kimyasal Proses İlkeleri, Malzeme Bilimi, Matematik 2, Organik Kimya-I, Proses Ölçme Tekniği, Rafineri Teknolojileri, Topluma Hizmet Uygulamaları, Türk Dili 2, Yabanci Dil 2.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Akışkanlar Mekaniği, Enstrümental Analiz, Genel Ekonomi, Isı Aktarım İşlemleri, Organik Kimya-2, Petrokimya Teknolojileri, Polimer Teknolojisi.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atık Giderme, Doğalgaz Teknolojisi, İş Pratiği Ve Danışmanlık, Kimyasal Reaktörler, Kütle Aktarım İşlemleri, Petrol Analizleri.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatini uzun süre bir noktaya yoğunlaştırabilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgi duymalı.
5- Gerektiğinde bir sorunu ele alıp çözebilmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Tedbirli olmalı.
9- Yönergeleri izleyebilmeli.
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Okuyanlar ve Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR