Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir?
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü; tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balık, ıstakoz vb. su canlılarının üretilmesi, korunması, avlanması ve değerlendirilmesi çalışmalarında bulunan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi |
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Akvaryum Balığı Üretim Tesisleri
2- Balık Çiftlikleri
3- Belediye Ve Üniversitelere Bağlı Su Ürünleri Üretim Çiftlikleri
4- Devlet Su İşleri
5- Kendi Adlarına İş yeri Açabilme Olanakları bulunmaktadır.
6- Su Ürünleri Üretim Ve İşleme Tesisleri
7- Tarım Bakanlığı
Son yıllarda ülkemizde tatlı su balıkçılığı alanında modern iş yerlerinin sayısı çoğalmış olup, buna bağlı olarak istihdam olanakları da genişlemektedir. Su ürünleri teknikerleri; özel sektöre ait su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde, akvaryum balığı üretim tesislerinde ve balık çiftliklerinde çalışabildikleri gibi, Tarım Bakanlığı, DSİ, belediye ve üniversitelere bağlı su ürünleri üretim çiftliklerinde çalışabilirler.
Ayrıca çeşitli kredilerden de faydalanarak kendi adlarına iş yeri açabilme olanakları da vardır. Son zamanlarda bu alana bayanların da ilgisinin arttığı, özellikle su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinde çalışmakta oldukları gözlenmektedir.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Su Ürünleri İşleme Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Su Ürünleri İşleme Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Deniz balığı, kabuklular, akvaryum balığı ve genellikle tatlı su balığı üretimine gözetmenlik yapar.
2- Balıklardan yumurtalar alarak kuluçkahanede dölleme tekniklerini uygular ve süresi dolduğunda çıkan yavru balıkları bir havuza yerleştirir.
3- Su analizleri yapar veya yaptırır.
4- Balıkların doğal ve yapay yemlerle beslenmesi çalışmalarını yürütür.
5- Balık hastalıklarını teşhis eder, tedavi edilmesini sağlar.
6- Havuzların zararlılardan arındırılması ve kullanılabilmesi için gerekli çalışmaları yapar.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Su Ürünleri İşleme Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Su ürünleri teknikerleri; balık, ıstakoz, kabuklu su ürünleri vb. canlıların yetiştirildiği ve avlandığı tüm ortamlarda, bazen denizlerde çalışırlar. Tatlı sularda üretim için doğal su kaynaklarının bulunduğu ormanlık alanlar uygun olduğundan, iş yerleri genellikle kentlerin dışındadır. Özellikle ürünleri işleyen tesislerde çalışma ortamında ıslaklık çevrede ise rahatsız edici koku mevcuttur.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Balıkçı teknesi
2- Çeşitli ağlar, kepçe, çizme ve su geçirmez giysiler
3- Su motoru, su tankı, jeneratör, şofben, soğutucu, ısıtıcı
4- Temizlik maddeleri
5- Su analizi için gerekli araç-gereçler
6- Bilgisayar
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Su Ürünleri İşleme Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Su Ürünleri İşleme Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
-Beslenme ve Diyetetik
-Gıda Mühendisliği
-Gıda Teknolojisi
-Su Ürünleri Mühendisliği
2 Yıllık Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Bilgisayar, Genel Biyoloji, Biyoistatistik, Su Kimyası, Su Ürünlerine Giriş, Ekoloji, Oşinografi, Limnoloji, İş Güvenliği, Türk Dili I, Yabancı Dil I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Su Bitkileri, Su Omurgasızları, Balık Biyolojisi, Tatlı Su Balıkları Sistematiği, Deniz Balıkları Sistematiği, Su Omurgalıları, Zararlı Su Canlıları, Türk Dili II, Yabancı Dil II.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Balık Hastalıkları I, İç Su Balıkları Yetiştiriciliği, Balık Besleme Yem Teknolojisi, Su Ürünleri Mevzuatı, Balıkçılık Biyolojisi, Su Kirliliği ve Kontrolu, Plankton Üretimi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi I.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Balık Hastalıkları II, Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Projelendirme Tekniği, Su Omurgasızları Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Ekonomisi, Av Araçları ve Avlama Teknolojisi, Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi II, Bitirme Projesi.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümüne son beş yılda sadece 1 kontenjan açılmış ve 80 puanla 1 kişi atanmıştır.
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan ve balık üretmekten hoşlanan,
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Fen bilimlerine ilgili ve özellikle biyoloji alanında başarılı,
5- İnceleme ve araştırmaya meraklı,
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sabırlı ve dikkatli,
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Okuyanlar ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Su Ürünleri İşleme Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR