Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü nedir, puan türü nedir, Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Süt ve Besi Hayvancılığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Nedir?
Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü; kaliteli süt hayvanı (inek, koyun, keçi) yetiştirmek için gerekli teorik ve pratik bilgi ve beceriye sahip meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Süt ve Besi Hayvancılığı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Süt ve Besi Hayvancılığı |
Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Süt ve Besi Hayvancılığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Süt ve Besi Hayvancılığı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Belediyeler
2- Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmeleri
3-Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı İle Bakanlığa Bağlı Müdürlükler
4-Hıfzıssıhha Enstitüleri
5-İlçe Tarım Müdürlükleri
6- Kendi İş Yerleri
7- Özel Sektör İşletmeleri
8- Sağlık İl Müdürlükleri
Özel sektörde özellikle hayvansal gıda üretiminin ve süt işletmelerinin yoğun olduğu bölgelerde iş bulma imkânları vardır. Ayrıca, bağımsız çalışabilme imkânı mevcuttur. Gelişmekte olan süt hayvancılığı ve süt imalatı konusunda teknik deneyim bilgisi, donanımı olan kaliteli ara eleman ihtiyacı bulunmaktadır.
Süt ve Besi Hayvancılığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Süt ve Besi Hayvancılığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Süt ve Besi Hayvancılığı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Süt ve Besi Hayvancılığı Teknikeri kamu ve özel kuruluşlarda varsa sorumlu ziraat mühendisine veya veteriner hekime yardımcı eleman olarak;
2- Süt hayvanlarının ırklarının geliştirilmesi ve ıslahı çalışmalarını yapar.
3- Süt hayvanlarının bakımı ve beslenmesiyle ilgili işleri yapar.
4- Süt hayvanlarının barınaklarının düzenlenmesiyle ilgili çalışmalar yapar.
5- Süt işletmeleriyle ilgili iletişim ve koordinasyonu yürütür.
6- Elde edilen sütün işlenmesi ve pazara sevkini yapar.
Süt ve Besi Hayvancılığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Süt ve Besi Hayvancılığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Süt ve Besi Hayvancılığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Süt Hayvancılığı Teknikerleri çiftliklerde, hayvan barınakları, hayvan pazarları, yem hazırlama üniteleri ve mandıralarda çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişirse de genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) hastalığına yakalanma riski vardır. Bunun için gerekli önlemler alınarak çalışılır. Çalışma ortamı kirli ve pis kokulu olabilir. Hayvan ve yem temini, satışı veya işletmedeki iş durumuna göre pazarlama işlerinde çalışıldığında seyahat etmek gerekebilir. Çalışmaları sırasında ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, işçiler, iş sahibi kimselerle iletişim halindedirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Süt sağım makinesi,
2- Suni tohumlama aletleri,
3- Zirai tarımsal makineler,
4- Pastörizasyon makineleri,
5- Sütün işlenmesiyle ilgili makineler.
Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Süt ve Besi Hayvancılığı maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Süt ve Besi Hayvancılığı maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Süt ve Besi Hayvancılığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Biyoloji
-Hayvansal Üretim ve Teknolojileri
-Süt Teknolojisi
-Tarımsal Biyoteknoloji
-Veteriner
-Zootekni
2 Yıllık Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-I, Bilgisayar, Hayvan Besleme İlkeleri, Hayvan Yetiştirme İlkeleri, Kariyer Planlama, Staj, Teknik Resim, Türk Dili-I, Yabancı Dil-I, Yem Bitkileri Üretimi.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-2, Genetik Ve Hayvan Islahı, Hayvan Besleme Biyokimyası, Hayvancılıkta Mekanizasyon, Staj, Topluma Hizmet Uygulamaları, Türk Dili-2, Üreme Bilgisi Ve Suni Tohumlama, Yabancı Dil-2, Yemler Bilgisi.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Büyükbaş Hayvan Yetiştirme, Hayvan Besleme, Hayvancılık Uygulamaları-I, Hayvancılıkta Sağlık Koruma, Kanatlı Hayvan Yetiştirme, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme, Tarım Ekonomisi, Yem Analiz Ve Değerlendirme Teknikleri.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Hayvan Barınakları, Hayvan Hastalıkları, Hayvancılık Uygulamaları-2, Hayvansal Ürünler Ve Teknolojisi, Organik Tarım İlkeleri Ve Mevzuat, Rasyon Hazırlama Tekniği, Tarımsal Yayım Ve İletişim.
Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Süt ve Besi Hayvancılığı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Süt ve Besi Hayvancılığı bölümüne son beş yılda toplamda 5 kontenjan verilmiş, atamalar 84 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.
Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Süt ve Besi Hayvancılığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Bedence sağlam ve dayanıklı olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
6- Hayvan yetiştirme ve ticarete ilgi duymalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Kirli ve pis kokulu ortamlarda bulunmaktan rahatsızlık duymamalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
Süt ve Besi Hayvancılığı Okuyanlar ve Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Süt ve Besi Hayvancılığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Süt ve Besi Hayvancılığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR