Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıtt...
Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü nedir, puan türü nedir, Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Turizm ve Seyahat Hizmetleri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Nedir?
Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü; turistik amaçlı, ulaştırma, konaklama, gezi, spor ve eğlence hizmetleri veren işletmelerde seyahat işletmecisi tarafından planlanan işleri yürüten meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Turizm ve Seyahat Hizmetleri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri |
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Hava alanları
2- Kültür ve Turizm Bakanlığı
3- Oteller
4- Seyahat Acenteleri
5- Tur ve organizasyon şirketleri
Meslek elemanları; turizm seyahat acentelerinde, turizm bürolarında, turistik gemilerde, tur operatörlerinin yanında, hava, deniz, kara ve demiryolu ulaşım alanlarında faaliyet gösteren turistik seyahat işletmelerinde çalışma olanağı bulabilirler ve buralarda tur operatörü veya rehber olarak çalışabilirler.
Turizm, değişime ve gelişime çok açık bir sektördür. Gelişen sektörle birlikte insanların tatil anlayışında gelişmeler olmaktadır. Daha önce deniz kıyıları ile sınırlanmış olan sektör; dağ turizmi, orman kampingleri gibi alanlara kaymaya başlamış, yat turları, kongre, konferans, fuar organizasyonları gibi daha özel organizasyonlara gereksinim artmıştır. Doğal olarak alanda çalışacak yetenekli, özel eğitimli, birden fazla yabancı dil bilgisine sahip meslek elemanlarının iş bulma şansı daha yüksektir. Ayrıca işleriyle ilgili alanlarda kendi iş yerlerini açabilirler.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm ve Seyahat Hizmetleri mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Turistlerin; ulaşım, konaklama, gezi, alışveriş, spor ve eğlence gibi ihtiyaçlarının seyahat işletmecisi tarafından planladığı şekilde karşılanmasını sağlar.
2- Yerli ve yabancı turistlere yönelik yurt içi ve yurt dışı turlar organize eder, seyahat işletmecisi tarafından planladığı şekilde pazarlamasını yapar.
3- Türkiye'ye gelen yabancı grupların veya yurt dışına gidecek olan yerli grupların tur programlarını seyahat işletmecisi gözetiminde yönetir.
4- Rezervasyon ve biletleme işlemlerini yapar (rezervasyona esas olacak detayları tespit eder, yolcunun bütçesine uygun ücreti hesaplayarak bileti düzenler).
5- Müşterilerin beğenilerini alır ve şikayetlerini dinler.
6- Biletlerini sattığı yurt içi ve yurt dışı gezi plan ve programları hakkında (yol, konaklama, mola noktaları vb.) müşterileri bilgilendirir.
7- Müşterilerin, seyahatleri ile ilgili, hava alanı, gümrük, vize ve benzeri işlemlerinde yardımcı olur.
8- İşletmenin müşteri hizmetlerinden doğan ödeme ve tahsilatla ilgili muhasebe kayıtlarını tutar.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Turizm ve Seyahat Hizmetleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Meslek elemanları genellikle büro ortamında çalışırlar. Ancak, tur programları için seyahate çıkabilirler. Tur operasyonlarında zaman ve müşteri yönetimi esas olduğundan stres altında çalışılmaktadır. Turizm Bakanlığı yetkilileriyle, yerli ve yabancı turistlerle, turist rehberleriyle, seyahat şirketleriyle iletişim halinde çalışırlar.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Faks, telefon, bilgisayar
2- Fotokopi ve diğer büro malzemeleri
3- Gezi ve tur programları
4- Seyahat ve turizmle ilgili yayınlar, yasalar, yönetmelikler vb.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Turizm ve Seyahat Hizmetleri maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Turizm ve Seyahat Hizmetleri maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Ekonomi ve Finans
-İşletme
-Lojistik Yönetimi
-Seyahat İşletmeciliği
-Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
-Turizm İşletmeciliği
-Turizm Rehberliği
-Uluslararası İşletme Yönetimi
-Yönetim Bilişim Sistemleri
2 Yıllık Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
İngilizce I, Ön Büro Hizmetleri, İşletme Yönetimi I, Konuk İletişimi, Genel Turizm, Turizm Ekonomisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I,
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İngilizce II, İşletme Yönetimi II, Kongre Seminer Organizasyonu, Rezervasyon, Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri, İşe Hazırlık ve Kişisel Bakım, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Staj Değerlendirme, Tur Oparatörlüğü ve Seyahat Acenteliği, Almanca-I, Anadolu Uygarlıkları, Mesleki Yabancı Dil-I, İnsan Kaynakları Yönetimi, Turizm Pazarlaması.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Almanca II, Mesleki Yabancı Dil-II, Tur Programları, Türkiye Fiziki Coğrafyası, Turizm Mevzuatı, Rehberlik Hizmetleri, Yönlendirilmiş Çalışma, Çevre Koruma, Araştırma Yönetim ve Teknikleri, Acente Muhasebesi.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Turizm ve Seyahat Hizmetleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümüne son beş yılda toplam 81 kontenjan verilmiş ve atamalar 72 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Planlı çalışmayı bilmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Sosyal bilimlere ilgi duymalı.
6- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
7- Girişimci, yeniliklere açık olmalı.
8- Yaratıcı, dikkatli ve ayrıntıları algılayabilmeli.
9- Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilmeli.
Bir veya iki yabancı dil, bilgisayar program dillerini bilme, turizm tarihi ve turistik yerleri hakkında genel kültür bilgisi meslekte başarıyı arttırıcı etkenlerdir.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Okuyanlar ve Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Turizm ve Seyahat Hizmetleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Turizm ve Seyahat Hizmetleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR