Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Yapı Tesisat Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Nedir?
Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü; yapılarda, ısıtma ve doğalgaz bina içi tesisat işlerini standartlara ve projeye uygun olarak planlayan, maliyet hesaplayan, iş akışını kontrol eden, arıza, bakım ve onarım yapan veya yaptıran meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Yapı Tesisat Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Yapı Tesisat Teknolojisi |
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Yapı Tesisat Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yapı Tesisat Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
Yapı Tesisat Sistemleri teknisyeni, doğalgaz sektöründe üretim yapan fabrikaların teknik servislerinde çalışabilecekleri gibi bu sektörde hizmet veren özel firmaların doğalgaz tesisatı döşeme ve servis bölümlerinde, doğalgaz taahhüt firmalarında, yakıcı cihazların servislerinde, fabrikaların kazan dairelerinde, sıhhi tesisat taahhüt firmalarında, ısıtma tesisatı taahhüt firmalarında, yetkili iklimlendirme servislerinde, soğutma servislerinde, soğutma tesisatı taahhüt firmalarında, iklimlendirme firmaları imalathanelerinde, çalışabilirler.
Ayrıca kendi iş yerlerini açma imkanına da sahiptirler. Çalışma alanı yeni ve genişleyen bir meslektir. Doğalgaz kullanımının büyük şehirlerin tüm semtlerinde ve diğer illere yaygınlaştırılması mesleğin çalışma alanını genişletmektedir.
Toplu ısınmadan bireysel ısınmaya geçiş kat kaloriferinin yaygınlaştırılması bu alanda eleman ihtiyacını daha da artıracaktır.
Yapı Tesisat Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yapı Tesisat Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yapı Tesisat Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Malzeme sipariş listesi hazırlar.
2- Maliyet hesabı çıkarır.
3- Bina içi doğalgaz tesisatı yapar.
4- Kat kaloriferi tesisatı yapar.
5- Merkezi ısıtma tesisatı yapar.
6- Döşenmiş gaz borularının test işlemleri ile devreye alınmasında, ön hazırlık
çalışmalarını yapar.
7- Tesisatlarda basınç testlerine ilaveten işletme basınçlarında sızdırmazlık
testleri yapar
8- Çelik ve plastik borularda vidalı ve kaynaklı montaj yapar, iş mahalinde
ölçü alır ve bina rölevesini çıkarır.
9- Katodik koruma ve topraklanmayı ölçer.
10- Binanın yalıtım durumunu analiz eder, yalıtımı eksik ve yetersiz binalar
için TS 825 yalıtım şartnamesine uygun bina yalıtım uygulamasını önerir.
11- Doğalgaz sayaçlarının montajını yapar.
12- Kontrolsüz gaz çıkışlarına ve yangınlara karşı arızanın onarımını yapar ve
rapor eder
13- Gaz tesisatlarında oluşacak arızaların bakım ve onarımı ile ilgilenir.
14- Yukarıda tanımlanan işlemlerin yapılması için, pratik hesaplamalar, bilgisayar
destekli çizim, yerinde bütün uygulamaları ve her türlü servis hizmetlerini
yapar.
Yapı Tesisat Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yapı Tesisat Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yapı Tesisat Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Yapı Tesisat Sistemleri teknisyeni, binaların kazan daireleri gibi kapalı ortamlarda bazen açık havada ve ayakta çalışmak durumundadırlar. Çalışma ortamı genellikle tozludur. Doğalgazın patlayıcı ve yanıcı özelliği nedeniyle tedbirli olunması gerekmektedir.
Çalışırken aydınlık, temiz, nemsiz, güvenli bir çalışma ortamı sağlanmalı, montaj öncesi tam hazırlık, yeterli ekipman, yeterli sayıda yardımcı eleman günlük iş planlaması, uygun iş sıralaması yapılmalı ve tüm uygulamalar onaylanmış projeye uygun olmalıdır.
İş hızını gereğinden fazla ayarlamamalı, yorgun ve hasta bir şekilde işe devam etmemelidir. Yanıcı ve patlayıcı ortamlarda güvenli çalışma ortamı yaratabilmedir.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
Elektrik kaynak makinesi, matkap tezgahı, hidrolik demir testere tezgahı, sütunlu zımpara taşı tezgahı, bakır boru işleme takımı, lehim takımı, çelik boru bükme makinesi, elbreyzi, kenet makinesi, rulo makinesi, demir, plastik ve bakır borular, elektrik elbreyzi, oksijen-asetilen takımı, gaz kaçak detektörü, gaz basınç regülatörü, gaz sayaçları, sızdırmazlık malzemeleri(macun, keten, özel dolgu malzemeleri), ayaklı mengene, tezgah boru mengenesi, tesviyeci mengenesi, eğeler, keskiler, gönyeler, su terazisi, boru anahtarları, AC ve DC kaynak makineleri, uygun maske, eldiven önlük, şarjlı matkap ve takımı, elektrikli boru kesme ve kaynak ağzı açma makinesi, karot, spiral taşlama makinesi, boru makası, füzyon kaynak makinesi, gaz emniyet valflari, yangın tüpü, yumuşak ağızlı boru anahtarı, kurbağacık, düz ve yıldız anahtarı takımı, kelepçe ve dübel takımı şeritli metre ve metrik kumpas, portatif hafif konstrüksiyondan yapılmış merdiven avometre, baca gazı analiz cihazı
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yapı Tesisat Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yapı Tesisat Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Yapı Tesisat Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Yapı Tesisat Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Enerji Sistemleri Mühendisliği
-Enerji Yönetimi
-Makine Mühendisliği
-Nükleer Enerji Mühendisliği
2 Yıllık Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgi Ve İletişim Teknolojisi, Genel Fizik, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Matematik 1, Tesisatta Çizim Teknikleri, Temel Tesisat İşlemleri, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce).
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Boru Kaynakçılığı, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Temel Elektrik, Sıhhi Tesisat 1, Yabancı Dil 2 (İngilizce), Tesisatta Bilgisayar Destekli Çizim, Matematik 2, Türk Dili 2, Tesisatta İş Ve İş Yeri Güvenliği.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Isıtma Sistemleri 1, Doğal Gaz Tesisatı 1, Güneş Enerjisi, Sıhhi Tesisat 2, Tesisat Meslek Resmi, Yapı Tesisatında Enerji Yönetimi.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Isıtma Sistemleri 2, Staj, Tesisat Servis Hizmetleri, Doğalgaz Tesisatı 2, Yenilenebilir Enerji Uygulamaları, Buhar Tesisatı.
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yapı Tesisat Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yapı Tesisat Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 118 kontenjan verilmiş ve mezunlar 74 ve üzeri puanlarla çeşitli kurumlara atanmıştır.
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yapı Tesisat Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
4- Planlı çalışmayı bilmeli.
5- Sayısal yeteneğe sahip olmalı.
6- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
7- İletişim yeteneği gelişmiş olmalı.
8- Fen Bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
9- El becerisi gelişmiş olmalı.
10- Girişimci bir kişiliğe sahip olmalı.
Yapı Tesisat Teknolojisi Okuyanlar ve Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yapı Tesisat Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Yapı Tesisat Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR