Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Yapı Yalıtım Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Nedir?
Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü; tüm alt ve üst yapılarda, yapının ekonomik ömrünün uzatılması, tasarruf sağlanması ve yaşam konforunun artırılması amacına yönelik olarak ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarına ilişkin işlemleri yapan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Yapı Yalıtım Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Yapı Yalıtım Teknolojisi |
Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Yapı Yalıtım Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yapı Yalıtım Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Serbest çalışma
2- İnşaat firmaları
3- Mimarlık büroları
4- Yalıtım malzemesi üreten ve satışını yapan firmalar
Yapı Yalıtım Teknisyenleri, bina dışı yapılarda (baraj, tünel vb.) su yalıtımıyla ilgili çalışabilecekleri gibi mesken, iş yeri, hizmet vb. amaçlı binalarda da çalışmaktadır. Kısacası her türlü yapıda su yalıtımında çalışabileceği gibi her türlü yapıda ısı, ses ve yangın yalıtımını da yapmaktadırlar.
Özellikle son zamanlarda ısı, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarında yapıların korunması, ekonomik ömrünün uzatılması, yaşam konforunun artırılması, kullanım rahatlığının sağlanması, enerji tasarrufu vb. nedenlerle artış olduğu görülmektedir.
Yalıtım uygulamaları, inşaat sektörünün gelişmesine ve büyümesine paralel olarak çeşitlenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Meslekte ihtiyaç duyulan işgücü, inşaat sektörü içinde yakın mesleklerden sağlanmaktadır. Kısacası meslekte iyi eğitim görmüş, nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu gözlenmektedir.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yapı Yalıtım Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yapı Yalıtım Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Aksesuarları (süzgeç, havalık, vb.) yerine monte eder.
2- Araç-gereç ve ekipmanın çalışma yerine ulaştırılmasını sağlar.
3- Çalışma yeri destek ekipmanlarının hazırlanmasını sağlar ve yalıtım malzemelerini uygulama alanı ölçülerine göre hazırlar.
4- Çatıda yalıtım tabakası üzerine ayırıcı tabaka serer.
5- Sürme katları arasına taşıyıcı malzeme serer.
6- Uygulama alanı ölçülerini kontrol eder.
7- Uygulama sırasında gerekli güvenlik önlemlerini alır.
8- Uygulamada gerekli malzeme ihtiyacını belirler ve uygulama için gerekli araç-gereç ve ekipmanın hazırlığını yapar.
9- Yalıtım yapılacak alana ve yalıtım türüne uygun (ısı yalıtımı, likit malzeme ile su yalıtımı, örtü malzemeler ile su yalıtımı, ses yalıtımı, yangın yalıtımı) yapıştırma harcını ya da karışımı hazırlar.
10- Yangın kapılarına ısıya dayanıklı fitil ve conta takar.
11- Yapıştırma harcını ya da karışımı levha yüzeyine uygular.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yapı Yalıtım Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yapı Yalıtım Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Çalışma ortamı kapalı olabileceği gibi açık havada, bazen iskele üzerinde de olabilmektedir. Zaman zaman toz ve koku yoğun olabilmektedir. Yapı Yalıtım Teknisyenleri mimar, mühendis, yalıtım teknikeri ve meslektaşları ile birlikte çalışmaktadırlar.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Ahşap testeresi, asma iskele, çekiç, çivi çakma tabancası, el kaynak makinesi, eritme kazanı, kerpeten, keski, keser, halat, mala, maket bıçağı, matkap, matkap uçları, metal cetvel, metal testeresi, otomatik sıcak hava kaynak makinesi, perçin aleti, gönye, pergel, tornavida, sac kesme makinesi, sac kıvırma makinesi, spatula, su terazisi, tekerlekli yüksek iskele, teneke makası, mikser, fitil, derz makinesi, mastar, lav püskürtme sistemi
2- Test cihazları (basınç, kıvılcım ve vakum test cihazı), ahşap çıtalar, alçı panel, dübel (plastik), komposit levhalar, likit malzemeler, mekanik tespit elemanları, mineral yünler (cam yünü, taş yünü, ahşap yünü, koyun yünü), plastik esaslı örtüler, sıva harcı, su, süzgeç, vidalar, yapıştırma malzemeleri, kesim masası,
3- Eldiven, emniyet kemeri ve gözlüğü, gaz maskesi.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yapı Yalıtım Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yapı Yalıtım Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Yapı Yalıtım Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-İnşaat Mühendisliği
-Kimya
-Kimya Mühendisliği
2 Yıllık Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Matematik-1, Yapı Teknolojisi 1, Yalıtım Teknolojisi 1, Teknik Resim, Yalıtım Malzeme Bilgisi 1, Türk Dili-1, İngilizce-1, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-1, Mekanik Statik, Meslek Etiği ve İletişim, İş Sağlığı ve Güvenliği.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Matematik-2, Yapı Teknolojisi-2, Yalıtım Teknolojisi 2, Meslek Resim, Yalıtım Malzeme Bilgisi 2, Bilgisayar Destekli Çizim, Türk Dili-2, İngilizce-2, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-2, Staj-1 (30 İş Günü).
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Yalıtım Uygulama Teknikleri 1, Yapı Ekonomisi ve Hakediş Uygulamaları, Yalıtım Malzeme Yönetmeliği, Proje 1, Bilgisayar Destekli Tasarım, Yapı Tesisat Bilgisi ve Yalıtımı, Genel Kimya, Boya Teknolojisi.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Yalıtım Uygulama Teknikleri 2, Proje 2, İşletme, Çevre Kirliliği ve İnsan Sağlığı, Staj-2 (30 İş Günü), Beton Teknolojisi, Temel Zemini ve Temel Yalıtımı, Şantiye Organizasyonu ve Yönetimi.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yapı Yalıtım Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yapı Yalıtım Teknolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yapı Yalıtım Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bedence sağlam olmalı ve uzun süre ayakta çalışabilmeli.
2- Detaylara özen gösterebilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Göz, el ve parmakları sağlam ve bunları ustalıkla kullanabilmeli.
6- Göz-el eşgüdümü gelişmiş olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Yaptığı işlerde dikkatli, titiz ve tedbirli olmalı.
10- Yenilik ve gelişmelere açık olmalı, zamanı iyi kullanabilmeli.
11- Yönergeyi izleyebilmeli.
12- Yükseklik korkusu olmamalı.
Yapı Yalıtım Teknolojisi Okuyanlar ve Yapı Yalıtım Teknolojisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yapı Yalıtım Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Yapı Yalıtım Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR