Basım Teknolojileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yaz...
Basım Teknolojileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Basım Teknolojileri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Basım Teknolojileri bölümü nedir, puan türü nedir, Basım Teknolojileri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Basım Teknolojileri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Basım Teknolojileri Bölümü Nedir?
Basım Teknolojileri bölümü; basım teknolojileri ile ilgili projeleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlara ve yasal esaslara göre hazırlayabilme bilgi ve becerisine sahip olan, bu projeleri hayata geçirebilmek için bir sistemi ya da süreci tasarımlama ve uygulama becerisine sahip, basım teknolojisi problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip, basım teknolojisi için atölye ortamında gerekli olan teknikleri, yetenekleri ve modern araçları kullanabilen, basım üretim sistemlerini sürdürebilme, üretim ve hizmet süreçlerinde karşılaşabileceği teknik problemleri çözümleyebilme kapsamında bakım ve onarım bilgi ve becerisine sahip meslek mensupları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Basım Teknolojileri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Basım Teknolojileri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Basım Teknolojileri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Basım Teknolojileri baraj puanı da 180 puandır.
Basım Teknolojileri |
Basım Teknolojileri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Basım Teknolojileri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Basım Teknolojileri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Basım işi ile uğraşan işletmeler
2- Grafik Tasarım Şirketleri
3- Yerel veya ulusal gazeteler
4- Reklam şirketleri
5- Ambalaj üreticisi firmalar
6- Basım alanı ile ilgili ham madde üreten firmalar
7- Yayınevleri
8- Web tasarımı ile uğraşan firmalar
9- Yerel veya ulusal televizyonlar
10- Sosyal medya kuruluşları
11- Matbaalar
12- Dergi Yayıncılığı
13- Evde serbest çalışma
14- Haber Ajansları
15- İnternet ve Sosyal Medya Tasarımı
16- Ulusal ve Yerel Gazeteler
Basım Teknolojileri; başta Basım Sektörü olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş imkanları oldukça geniştir.
Mezunlar; üretimde baskı hazırlık, baskı ve baskı sonrası bölümlerde, üretim birimlerinde orta kademe yönetici veya vardiya amiri olarak çalışabilmektedirler. Basım işletmelerinde üretimi destekleyen üretim planlama, kalite kontrol, satış – pazarlama gibi bölümlerde çalışacakların genelde kısa bir süre de olsa üretim tecrübesinin olması faydalı olmaktadır.
Basım işletmelerinde açılmış olan bu yeni bölümler üniversitelerin Basım Teknolojileri eğitimi veren bölüm mezunları için üretimde çalışma imkanlarının yanında yeni bir iş sahası olmuştur. Mezunlarımız Basım Sektörü’ne ham madde ve makine tedarik eden yerli ve yabancı firmalarda da satış bölümünde çalışmaktadırlar. Büyük firmaların satın alma bölümlerinde Basılı Ürün Satın Alma Uzmanı olarak da çalışmak mümkündür. Meslekte orta ve üst düzey yönetici olmanın en önemli şartı yönetici özelliklerinin yanında üretim tecrübesinin olmasıdır.
Mezunların
çalıştıkları bazı şirketler şunlardır:
1- Bilnet Matbaası
2- Dereli Grafik
3- Dizayn Etiket
4- Doğan Baskı Merkezi
5- Doğan Ofset
6- Dyo Matbaa Mürekkepleri
7- Ekol Ofset
8- Elif Plastik
9- Heidelberg Türkiye
10- Korozo Ambalaj
11- Print Center
12- Sinangin Ambalaj
13- Sümer Plastik
14- Umur Basım ve Kırtasiye A.Ş.
Basım Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Basım Teknolojileri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Basım Teknolojileri mezunlarının görevleri şunlardır:
1- İstenilen işin orijinaline uygun olarak
basılması amacıyla planlama yapar, kullanılacak malzemeyi hesaplayarak temin
eder.
2- El veya makine ile harfleri dizer.
3- Kataloglardan, kullanılacak renkleri belirler. Müşterinin isteğine göre, ana
renkleri kullanarak 2-3 karışımlı boyayı hazırlayabilir.
4- İşin baskıya hazır hale gelmesi için, bakır, alüminyum veya plastik
kalıpları yani klişeleri kullanarak basım kalıbını hazırlar.
5- Kalıbı çembere uygun şekilde yerleştirir.
6- Kalıpları otomatik olarak seçer ve satır halinde dizen bir makineyi
çalıştırır ve baskıya geçer.
7- Basılı ürünü makineden çıkarır ve istiflenmesini sağlar.
8- Ürünün müşterinin isteğine ve orijinaline uygunluğunu kontrol eder.
Basım Teknolojileri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Basım Teknolojileri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Basım Teknolojileri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Basım işletmelerine gelen işlerin neredeyse tamamı acil olarak yapılması istenir, bu nedenle standart mesai saatlerinin biraz dışında çalışma gerektirir. Mesleğinde iyi olmak isteyen herkesin öncelikle işe üretimden başlaması gerekir. Üretimi iyi bilmeyen kimse daha yüksek kademelerde başarılı olamaz. Basım işletmelerinin büyük bir kısmı İstanbul’un Avrupa yakasında Levent, Topkapı, İkitelli civarında bulunmaktadır. Nispeten daha az sayıda firma İstanbul’un Anadolu yakasında bulunmaktadır. Türkiye genelinde İstanbul’dan sonra Ankara İzmir ve Gaziantep en çok basım ve ambalaj işletmesinin bulunduğu illerimizdir.
Basım Teknolojileri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Basım Teknolojileri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Basım Teknolojileri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Basım Teknolojileri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Basım Teknolojileri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Basım Teknolojileri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Basım Teknolojileri dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Basım Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Basım Endüstrisinde Grafik Tasarım Uygulamaları
- Basım Endüstrisinde Grafik Tasarım Unsurları
- Basım Endüstrisinde Tipografi
- Basım Teknolojilerine Giriş
- Belge ve Sunum Hazırlama Teknikleri
- Elektroteknik
- Fizik
- Genel Baskı Öncesi Teknolojisi
- Genel Baskı Teknolojisi
- İletişim Teknikleri
- İngilizce
- İstatistik
- Kimya
- Makina Elemanları
- Matbaa Malzeme Bilimi
- Matbaada Fiziksel ve Kimyasal Testler
- Matematik
- Mekanik
- Meslek Kimyası
- Teknik Resim
- Türk Dili
Basım Teknolojileri Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Basım Teknolojileri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Basım Teknolojileri bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Basım Teknolojileri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Basım Teknolojileri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Basım işlerine ilgi duyan ve estetik
görüşe sahip olmalı.
2- El ve gözlerini eşgüdümlü kullanabilmeli.
3- Ayrıntıları algılayabilmeli.
4- Mekanik yeteneğe sahip olmalı.
5- Titiz olmalı.
6- Bir işi planlayabilmeli ve uygulamaya koyabilmeli.
7- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
8- Ekip çalışmasını sevmeli.
9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
10- Planlı çalışmayı bilmeli.
Basım Teknolojileri Okuyanlar ve Basım Teknolojileri Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Basım Teknolojileri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Basım Teknolojileri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Basım Teknolojileri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR