Coğrafya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...
Coğrafya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Coğrafya bölümü var. Aşağıda sırasıyla Coğrafya bölümü nedir, puan türü nedir, Coğrafya bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Coğrafya bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Coğrafya Bölümü Nedir?
Coğrafya bölümü; yeryüzünün fiziksel yapısı, iklimi, bitki örtüsü ve nüfus dağılımı ile ülkelerin ekonomik etkinliklerini inceleyen coğrafyacıları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Coğrafya Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Coğrafya için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Coğrafya, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Coğrafya baraj puanı da 180 puandır.
Coğrafya |
Coğrafya Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Coğrafya mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Coğrafya mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Devlet Su İşleri,
2- Harita Genel Müdürlüğü,
3- Karayolları Genel Müdürlüğü
4- Maden Teknik Arama Enstitüsü,
5- Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü,
6- Üniversiteler
Coğrafya mezunları, kamuya ait birçok kurum ve kuruluşta görev alabilmektedir. Ancak, söz konusu kuruluşların kadrolarının sınırlı olması nedeniyle coğrafyacıların iş bulma olanaklarının sınırlı olduğu söylenebilir.
"Coğrafya Bölümü" bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını başarı ile tamamlamaları halinde lise ve dengi okullarda Coğrafya Öğretmeni olabilirler.
Özel sektörde bu alanla ilgili çalışma olanağı olmadığı gibi, coğrafyacıların kendi iş yerlerini açmaları da söz konusu değildir.
Çalışma alanının sınırlı olması nedeni ile coğrafyacıların büyük bir kısmı alanlarının dışındaki işlerde çalışmaktadırlar.
Coğrafya Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Coğrafya mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Coğrafya mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Yapılan araştırmalardan yararlanarak coğrafik haritalar (Nüfus dağılımı haritası, jeomorfoloji haritası, eğreltiler vb.) hazırlanmasına katkıda bulunur.
2- Yeryüzü şekillerinin oluşumu, bölgelerin fiziki durumu, iklim özellikleri, bitki örtüsü ve insanların ekonomik faaliyetleri ile ilgili araştırmalar yapar, yeryüzü şekillerinin insan yaşantısına etkilerini araştırır.
3- Yeryüzünün oluşumu ve geçirdiği evreler, depremlerin oluş nedenleri, iklimler ve iklimleri etkileyen faktörler, yer üstü sularında meydana gelen değişiklikler, nüfusun yeryüzünde dağılışı ve bunların sebepleri, ekonomik ve idari yapılanmaları gibi konularda gözlem ve laboratuvar çalışmaları yapar.
Coğrafya Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Coğrafya çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Coğrafya okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Coğrafyacı araştırma yaparken arazide ve laboratuvarda, harita ve şemalar çizerken büro ortamında çalışır. Arazi çalışmalarında ortam sıcak ya da soğuk olabilir. Çalışmalar sırasında meslektaşları ile araştırma yapılan yerdeki insanlarla iletişim içinde bulunurlar.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Beşeri coğrafya ile ilgili araştırmalar için anketler
2- Haritalar, uçak veya uzaydan çekilmiş hava fotoğrafları
3- Özellikle, laboratuvar çalışması yaparken: mikroskop, stereoskop, elek, fırın,
elektro mikroskop, klizimetre, jeolog pusulası
Coğrafya Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Coğrafya maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Coğrafya maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Coğrafya Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Coğrafya bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Coğrafya bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Coğrafya dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Coğrafya Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Arazi Uygulamaları
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Beşeri Coğrafya’ya Giriş
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bitki Coğrafyası
- Coğrafi Metodoloji
- Coğrafya’da Teknolojik Donanımlar
- Coğrafyaya Giriş
- Ekonomik Coğrafyaya Giriş
- Enerji Kaynakları
- Harita Bilgisi
- İdari Coğrafya
- İngilizce
- Jeomorfolojiye Giriş
- Kartoğrafya
- Madencilik ve Balıkçılık
- Meteoroloji ve Klimatoloji
- Nüfus Coğrayası
- Siyasi Coğrafya
- Tarım Coğrafyası
- Taşlar Bilgisi
- Türk Dili
- Türkiye Coğrafi Bölgeleri
- Türkiye Coğrafyasına Giriş
- Türkiye Turizm Coğrafyası
- Ülkeler Coğrafyası
- Yapısal Jeomorfoloji
- Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Coğrafya Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Coğrafya KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Coğrafya bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Coğrafya Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Coğrafya tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Bilimsel araştırmalara meraklı olmalı.
3- Dikkatli bir gözlemci olmalı ve elde ettiği verileri yorumlayabilmeli.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Ellerini ve gözlerini eşgüdümle kullanabilmeli.
7- Güçlü bir belleğe sahip olmalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Normalin üstünde genel yeteneği olmalı.
10- Planlı çalışmayı bilmeli.
11- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.
Coğrafya Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Coğrafya yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Coğrafya nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Coğrafya iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR