Ebelik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde b...
Ebelik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Ebelik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ebelik bölümü nedir, puan türü nedir, Ebelik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Ebelik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Ebelik Bölümü Nedir?
Ebelik bölümü; doğum sırasında hekime yardımcı olan, hekim olmayan yerlerde doğum yaptıran, ana ve çocuk sağlığının korunması için yürütülen hizmetlerde diğer sağlık personeli ile işbirliği içinde görev alan ebeleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Ebelik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Ebelik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Ebelik, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Ebelik baraj puanı da 180 puandır.
Ebelik |
Ebelik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Ebelik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ebelik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Devlet Hastaneleri
2- Özel Hastaneler
3- Üniversite Hastaneleri
4- Kadın ve doğum Hastaneleri
5- Toplum sağlığı merkezleri
6- Jinekoloj merkezleri
7- Aile sağlığı merkezleri
8- Aile planlaması merkezleri
9- Kısırlık servisleri
10- Yeni doğan servisleri
Ebeler Sağlık Bakanlığına, Sosyal Sigortalar Kurumu ve üniversitelere bağlı ve özel hastanelerde, doğumevlerinde, çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, doğum klinikleri ve dispanserlerde iş bulabilirler. Çalışma koşulları genelde ağır olmasına karşın, ülkenin her yerinde çalışma olanağının da olması bakımından işsizlik sorunu çok azdır. İşsizlik kişilerin çalışma yer ve ortamını beğenmemesinden kaynaklanmaktadır.Sağlık hizmetlerinde sosyalleştirme çalışmalarının yaygınlaşması ile bu alanda da iş alanları oldukça genişlemiştir.
Ebelik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ebelik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ebelik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Aile planlaması, ana-çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir.
2- Bazı kadın hastalıklarının tedavisinde hekimle işbirliği içinde tedaviyi uygular.
3- Hekim olmayan yerlerde doğum yaptırır, hastanelerde hekime doğum sırasında yardımcı olur.
4- Normal dışı acil doğum vakalarının hastanelere gönderilmesine çalışır.
5- Özel bakım gerektiren, prematüre, postmatüre, düşük doğum ağırlıklı veya hasta bebekler dahil olmak üzere; yeni doğan bebek gözlemini ve bakımını yapar.
6- Sağlık kuruluşlarında altı yaşına kadar çocukların aşılarını yapar.
7- Sağlık kuruluşlarında veya evlerde kadınların hamilelik süresince sağlık kontrollerini yapar, gerekli tavsiyelerde bulunur.
8- Yeni doğum yapan annenin bakımını yapar.
Ebelik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ebelik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ebelik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Ebeler, resmi veya özel hastanelerde, dispanser ve sağlık ocaklarında ana çocuk sağlığı aile planlama merkezlerinde görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Ebeler çalışırken hamile kadınlarla, bebeklerle, 0-6 yaş grubu çocuklarla, doktorlarla, uzman hekimlerle ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedir. Köylerde çalışan ebeler hizmet verirken sık sık seyahat etmek durumundadırlar. Görev yaptığı sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadır.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
- Bebek küveti
- Çocuk kalp sesi dinleme aleti
- Derece
- Dinleme aleti
- Eğitim araç ve gereçleri
- El fırçası
- El kantarı
- Eldiven
- Enjektör ve iğneler
- Gebelik izlem çizelgeleri
- Havlu
- İpek iplik
- Lavman cihazı
- Makas
- Maske
- Muşamba ve önlük
- Pamuk
- Sabun
- Steril gazlı bez
- Tansiyon aleti
- Tentürdiyot
- Tülbent
Ebelik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ebelik maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ebelik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Ebelik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Ebelik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Ebelik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ebelik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Ebelik Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Anatomi
- Araştırma Yöntemleri
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Biyoistatistik
- Biyokimya
- Cerrahi Hastalıklar
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
- Doğurganlığın Düzenlenmesi
- Ebeliğe Giriş
- Ebelikte Temel İlke ve Uygulamalar
- Farmakoloji
- Fizyoloji
- Genel Beslenme
- Genetik
- Histoloji-Embriyoloji
- İç Hastalıkları
- İngilizce
- Kadın Sağlığı ve Hastalıkları
- Mikrobiyoloji
- Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem
- Normal Gebelik
- Patoloji
- Riskli Doğum ve Doğum Sonu Dönem
- Riskli Gebelikler
- Ruh Sağlığı
- Sağlık Bilgi Teknolojileri
- Türk Dili
- Yenidoğan Bakımı
Ebelik Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ebelik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ebelik bölümüne son beş yılda toplam 13600 kontenjan verilmiş ve mezunlar 58 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Ebelik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ebelik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bedence sağlıklı, dayanıklı olmalı.
2- Biyolojiye ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalı.
3- Çabuk ve doğru karar verebilmeli.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- İnsanlara yardım etmekten hoşlanmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Şefkatli, sevecen olmalı.
10- Soğukkanlı olmalı.
11- Sorumluluk duygusu yüksek olmalı.
12- Tedbirli, tertipli olmalı.
13- Temiz, titiz olmalı.
14- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalı.
Ebelik Okuyanlar ve Ebelik Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ebelik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Ebelik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Ebelik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR