Finans ve Bankacılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...
Finans ve Bankacılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Finans ve Bankacılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Finans ve Bankacılık bölümü nedir, puan türü nedir, Finans ve Bankacılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Finans ve Bankacılık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Küreselleşmenin yoğun yaşandığı alanların başında gelen finans piyasaları, son yıllarda büyük bir değişim geçirmiştir. Bu değişim; finansal piyasa, finansal kurum ve finansal araçlar açısından yaşanan büyük çeşitlilik ve finans piyasalarının hızla küreselleşmesinin yarattığı küresel rekabettir. Bu nedenle, finans sektöründe, yaşanan çeşitliliğin ve uluslararası rekabetin getirdiği fırsatları iyi değerlendirebilecek yüksek standartlarla donatılmış elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır.
Finans ve Bankacılık Bölümü Nedir?
Finans ve Bankacılık bölümü; para ve sermaye piyasalarında çalışan ulusal ve uluslararası finans kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu donanıma sahip, analitik düşünebilen, sorgulayan ve araştırıcı nitelikleri olan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Finans ve Bankacılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Finans ve Bankacılık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Finans ve Bankacılık, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Finans ve Bankacılık baraj puanı da 180 puandır.
Finans ve Bankacılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Finans ve Bankacılık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Finans ve Bankacılık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Büyük Şirketler
2- Devlet Bankaları
3- Finans Kuruluşları
4- Maliye Bakanlığı
5- Merkez Bankası
6- Özel Bankalar
7- Sigorta Şirketleri
Finans ve Bankacılık bölümü mezunları için hem yurt içerisinde hem de yurt dışarısında iş imkanı bulunmaktadır. Başta bankalar olmak üzere ekonomi ve finans kuruluşları, orta ve büyük ölçekli işletmeler, şirketler, yurt dışındaki bankalar, yurt dışı kuruluşlar ve şirketler, sigorta şirketleri ve finans ile ilgili devlete bağlı ya da özel işletmelerin tamamında iş imkanı bulunmaktadır.
Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, başta finans sektörü olmak üzere çok çeşitli sektörlerde iş bulma imkanına sahiptirler. Teknik finans bilgileri ile donanımlı, iyi derecede İngilizce ve bilgisayar bilgisine sahip olan mezunlarımız, gerek özel gerekse kamu bankacılık ve finans kuruluşlarında en çok aranan elemanlardır. Mezunlarımızın tercih ettiği iş dallarının başında bankacılık, finans danışmanlığı, borsa, muhasebe, sigortacılık, yöneticilik ve öğretim üyeliği gelmektedir.
Finans ve Bankacılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Finans ve Bankacılık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Finans ve Bankacılık mezunlarının görevleri şunlardır:
Finans ve Bankacılık bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda hesap yönetimi, denetleme, kişisel para yönetimi, uluslararası bankacılık ve finans işleri gibi sorumlulukları bulunacaktır.
Finans ve Bankacılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Finans ve Bankacılık maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Finans ve Bankacılık maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Finans ve Bankacılık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Finans ve Bankacılık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Finans ve Bankacılık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Finans ve Bankacılık dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Finans ve Bankacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Banka Muhasebesi ve Raporlama
- Bankacılığa Giriş
- Bankacılıkta Kredi Politikası
- Bankacılıkta Pazarlama
- Bankacılıkta Yönetim ve Organizasyon
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilgisayarlı Banka Muhasebe Uygulamaları
- Borçlar Hukuku
- Borsa Hukuku
- Davranış Bilimler
- Ekonometri
- Finans Matematiği
- Finansal Tablolar Analizi
- Finansal Yönetim
- Fon Yönetimi
- Genel Matematik
- Genel Muhasebe
- Hukukun Temel Kavramları
- İktisada Giriş
- İngilizce
- İşletme Yönetimi
- İstatistik
- Kredi Talep Değerleme ve Tahsisi
- Makro İktisat
- Mikro İktisat
- Pazarlama İlkeler
- Portföy Analizi
- Ticaret Hukuku
- Türk Dili
Finans ve Bankacılık Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Finans ve Bankacılık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Finans ve Bankacılık bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş. Ancak yine de teyit etmenizi öneririz.
Finans ve Bankacılık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Finans ve Bankacılık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
Öncelikle bireyler yoğun iş temposuna ve strese alışmalıdır. Bu tempoda, stres ve baskı ortamında çalışmaya uyumlu personeller ancak iş hayatında başarılı olabilmektedir. Çünkü mesleki bakımdan para yönetimi söz konusudur.
Bir şirketin ya da işletmenin mali yönetimini geçmişe, şu ana ve geleceğe yönelik olarak hazırlamak stres yaratan bir iştir. Dolayısıyla personeller stres ve zaman yönetimi becerilerine sahip olmalıdır.
Bununla birlikte personellerin etkili iletişim becerilerine, matematik ve sayısal zekaya, finansal verileri analiz etme, inceleme ve raporlama bilgisine, teknolojiye hakim olmasına ihtiyacı vardır.
Bunlar temel becerilerdir lakin temel becerilere sahip olmak da yetersizdir. Personeller kişisel gelişimlerine yaşam boyu öğrenme metoduyla dikkat etmelidir. Sürekli olarak sektördeki gelişmeleri takip etmeli ve kendilerini güncel tutmaları gerekir. Çünkü sektör, teknolojik gelişmelerden direkt olarak etkilenmektedir.
Finans ve Bankacılık Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Finans ve Bankacılık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Finans ve Bankacılık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Finans ve Bankacılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
hehehe ayn
YanıtlaSil