Grafik Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...
Grafik Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Grafik Tasarımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Grafik Tasarımı bölümü nedir, puan türü nedir, Grafik Tasarımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Grafik Tasarımı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Grafik Tasarımı Bölümü Nedir?
Grafik Tasarımı bölümü; bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi yani billboard, basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi iletişim kanallarında yayınlanmak üzere yazı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan grafik tasarımcılarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Grafik Tasarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Grafik Tasarımı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Grafik Tasarımı, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Grafik Tasarımı baraj puanı da 180 puandır.
Grafik Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Grafik Tasarımı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Grafik Tasarımı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Çizgi film atölyelerinde: Tip yaratmak, storyboard hazırlamak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışır.
2- Film sektörü: Uzun veya kısa metrajlı filmlerde, TV filmlerinde sanat yönetmenliği veya jenerik hazırlanmasında görev alabilir. Bilgisayarla hazırlanan tüm tasarım ve uygulamalarda çalışır.
3- Multimedya: Her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alırlar. (İnternet sayfalarının hazırlanması gibi.)
4- Tanıtım sektöründe: Reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri-ticaret ve devlet kuruluşlarının ilgili bölümlerinde; grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni veya yardımcısı olarak çalışır.
5- Yayıncılık sektörü: Gazete veya dergilerde; sanat yönetmeni olarak çalışırlar. Sayfa düzenleri, kapak tasarımı, ilgili düzenlemeler ve illüstrasyon çalışmaları yapar.
Grafik Tasarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Grafik Tasarımı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Grafik Tasarımı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Basılacak veya TV kanalları, internette yayımlanacak bir malzemenin tasarımından basım veya yayım aşamasına kadar uzanan tasarım sürecini takip eder, denetler ve sonuçlandırır.
2- Gerektiğinde fotoğraf ve film çekimlerinde, sanat yönetmeni olarak yaratıcılığa katkıda bulunur, uygulamada estetik düzenlemeleri gerçekleştirir veya denetler.
3- İlgili konuda tek başına veya reklam ajanslarında ekip olarak çalışarak bir kavram ve ana tema oluşturur.
4- Konunun gerektirdiği kavramlara uygun görsel düzenlemeler tasarlar.
5- Tasarımını yapacağı konuda ayrıntılı bilgi edinir, müşterilerle görüşmeler yapar.
Grafik Tasarımı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Grafik Tasarımı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Grafik Tasarımı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Grafik tasarımcısı, büroda; bilgisayarla veya çizim masası üzerinde, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, çoğu zaman bilgisayar karşısında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Baskı alet ve araçları
2- Bilgisayar, özellikle masa üstü yayıncılık, grafik gibi bilgisayar programları
3- Fotokopi ve diğer büro aletleri
4- Her türlü iletişim ve bilgi iletim araçları
5- Her türlü kağıt ve benzeri malzeme
6- Her türlü resim malzemesi
7- Scanner-resim tarayıcı, printer-yazıcı gibi bilgisayarla ilgili donanımlar
Grafik Tasarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Grafik Tasarımı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Grafik Tasarımı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Grafik Tasarımı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Grafik Tasarımı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Grafik Tasarımı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Grafik Tasarımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Grafik Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Animasyon
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgi Tasarımı
- Bilgisayar Teknolojileri
- Desen
- Fotoğraf Animasyon ve Film/Televizyon Grafiği
- Görsel Tekniklere Giriş
- Grafik Tasarım Stüdyo
- Grafik Tasarım Tarihi
- Grafik Tasarım
- Hareketli Grafikler
- İllustrasyon
- İngilizce
- Pazarlama Teknikleri
- Profesyonel Pratik
- Reklamcılık Psikolojisi
- Sanat Felsefesi
- Sanat ve Kültür
- Sanat Yapıtının Analizi
- Tasarım Araç ve Teknikleri
- Tasarım Konuları
- Tasarım: Görüntü ve Metin
- Temel Tasarım
- Tipografi
- Türk Dili
- Web Tasarımı
- Yazı ve Tipografiye Giriş
Grafik Tasarımı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Grafik Tasarımı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Grafik Tasarımı bölümüne son beş yılda toplam 22 kontenjan verilmiş ve mezunlar 74 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Grafik Tasarımı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Grafik Tasarımı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Biçim ve mekan ilişkisini görebilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Hayal gücü zengin olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilmeli.
8- Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili olmalı.
9- Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilmeli.
10- Teknolojik gelişmelere ilgi duymalı.
Grafik Tasarımı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Grafik Tasarımı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Grafik Tasarımı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Grafik Tasarımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Ben lise son sınıfım ve grafik tasarımcı olmak istiyorum çizim konusunda iyiyim çizgilerim kuvvetli araştırma çizgileri pek kullanmıyorum herhangi bir resim kursuna gitmiyorum ne yapmam lazım bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirimm
YanıtlaSil