İlahiyat Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

İlahiyat bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...

İlahiyat bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İlahiyat bölümü var. Aşağıda sırasıyla İlahiyat bölümü nedir, puan türü nedir, İlahiyat bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İlahiyat bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İlahiyat, İslamiyet dininin kapsamlı olarak ele alındığı akademik bir disiplindir. Bu bölümde, dinin; psikolojik, sistematik ve felsefi boyutları incelenir. İnsanın inanç deneyimini ve farklı insanların ve kültürlerin onu nasıl ifade ettiklerini inceler. Din insanları, dünyanın birçok farklı dinini ve toplum üzerindeki etkilerini inceler. Bugün dinin insanlar üzerinde yarattığı derin etkinin araştırılmasını amaçlar.

İlahiyat çalışmaları, kısmen felsefe, kısmen tarih, kısmen antropoloji ve tamamen kendi başına bir şeydir. İlahiyat okumak, dinin anlamı hakkında zorlayıcı sorular sormak demektir. Aynı zamanda farklı dinleri bilgili ve dengeli bir şekilde karşılaştırabilmeyi de gerektirir.

 

İlahiyat Bölümü Nedir?

4 Yıllık İlahiyat bölümü; İslam dininin prensiplerinin yerine getirilmesi amacıyla islam dininin inançları ve tatbikatı ile ilgili olarak rehberlik yapan, din, ahlak, itikat ve ibadet ile ilgili fonksiyonlarını yerine getiren, dini törenleri idare eden veya okullarda, öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

İlahiyat Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan İlahiyat için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İlahiyat, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İlahiyat baraj puanı da 180 puandır.

 

İlahiyat mezunları nerede çalışır
İlahiyat

İlahiyat Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İlahiyat mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İlahiyat mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Diyanet İşleri Başkanlığı

2- MEB Okulları

3- Özel Okullar

4- Dershaneler

 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Okullarda özel okullarda Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışmaktadırlar. Kendi branşı dışında ayrıca aylık karşılığı okutabileceği dersler; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Kültürü ve Meslek Ahlakı, derslerdir.

 

***İlahiyat fakültesi mezunu olan kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı emrinde çalışabilme şansına sahip olabilmektedirler. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl binlerce personel almaktadır. Bu kuruma sizde memur olarak girebilme şansınız olmaktadır.

***Ayrıca bu bölümden mezun olan kişiler öğretmen olma şansı da bulunmaktadır. Camilerde görev yapabilir, il ve ilçe müftülüklerinde memur veya sözleşmeli personel olarak çalışabilirsiniz.

***İlahiyat mezunu olan öğrenciler formasyon aldıkları zaman, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve de İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmenliği ayrıca birde Arapça öğretmenliği yapabilme olanaklarına sahiptirler.

***Gerekli bölümlerden mezun olan kişiler için bir de profesör oldukları takdirde ise ilahiyat fakültelerinde dekan, rektör yardımcısı, diyanet işleri başkanlığı görevlerine kadar gelebilme şansına sahiptirler.

 

İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İlahiyat mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İlahiyat mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Belirli bir programa göre cami ve kuran kurslarındaki görevli personeli denetlemek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

2- Camilerde ya da toplu ibadet edilen yerlerde vaaz, nasihat, hutbe, konferans gibi faaliyetlerle toplumu dini konularda aydınlatmak.

3- Dini konularda yayınlanacak kitap, yazı, evrak ve broşürlerin dini kurallara ve yasalara uygunluğunu incelemek.

4- Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan hizmet-içi eğitim kurslarında ve yurt içi ve yurt dışı dini toplantılarda seminerler vermek.

5- Müminlerin dini amaçla yönelttikleri sözlü ya da yazılı soruları cevaplandırmak.

6- Kur’an Kursu eğitimlerinde Kur’an öğretmek.

7- Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,

8- Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar,

9- Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,

10- Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,

11- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,

12- Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,

13- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

 

İlahiyat Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İlahiyat maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İlahiyat maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

İlahiyat Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

İlahiyat bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İlahiyat bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İlahiyat dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Arap Dili ve Belagatı
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Din Eğitimi
  5. Din Felsefesi
  6. Din Psikolojisi, Mantık
  7. Din Sosyolojisi
  8. Dinler Tarihi
  9. Farsça
  10. Felsefe Tarihi
  11. Hadis
  12. İngilizce
  13. İslam Felsefesi
  14. İslam Hukuku
  15. İslam Mezhepleri Tarihi
  16. İslam Tarihi
  17. Kelam
  18. Kuran Okuma ve Kıraat
  19. Osmanlı Türkçesi
  20. Tasavvuf
  21. Tefsir
  22. Türk Dili
  23. Türk Dini Musikisi
  24. Türk-İslam Edebiyatı
  25. Türk-İslam Sanatları Tarihi

 

İlahiyat Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İlahiyat KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İlahiyat bölümüne son beş yılda toplam 303 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

İlahiyat Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İlahiyat tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilmeli.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.

5- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilmeli.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sevecen, hoşgörülü olmalı.

10- Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.

11- Soyut konularla ve özellikle felsefe ile uğraşmaktan hoşlanmalı.

12- Sözel ifade yeteneği gelişmiş olmalı.

 

İlahiyat Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İlahiyat yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İlahiyat nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İlahiyat iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 3
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: İlahiyat Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
İlahiyat Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_LaYOcOsVaNM3pVAbd6nwtyImEZMCjUi6d213Y6DxJAU37TwbU_VdrXPd7_l_uib1I7rBQQe_J_jiYm72p_rWVMRPgbpZDfz0UFBhTMRxibw96D9K_EdK3KIyd2ebWcYmy580N7rQJlnq/s16000/ilahiyat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_LaYOcOsVaNM3pVAbd6nwtyImEZMCjUi6d213Y6DxJAU37TwbU_VdrXPd7_l_uib1I7rBQQe_J_jiYm72p_rWVMRPgbpZDfz0UFBhTMRxibw96D9K_EdK3KIyd2ebWcYmy580N7rQJlnq/s72-c/ilahiyat.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/ilahiyat-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/ilahiyat-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content