İmalat Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yaz...
İmalat Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İmalat Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla İmalat Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, İmalat Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İmalat Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İmalat Mühendisliği Bölümü Nedir?
İmalat Mühendisliği bölümü; imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde üretilmesine karar verilen bir ürünün üretim yöntemleri ile bu yöntemleri gerçekleştirecek üretim araçlarının tasarımı, uygulanması ve kontrolünde çalışan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
İmalat Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan İmalat Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İmalat Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İmalat Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
İmalat Mühendisliği |
İmalat Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
İmalat Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İmalat Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Beyaz Eşya Üretim Fabrikaları
2- Demir-Çelik Sektörü
3- Elektronik Ürünler Üreten Firmalar
4- Mobilya Fabrikaları
5- Otomotiv Sanayisi
6- Tarım Makineleri Üretim Fabrikaları
7- Uçak Sanayisi
***İmalat mühendisleri; ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel sektör işyerlerinde çalışabilirler. Çalışma alanları arasında başta otomotiv, uçak, beyaz eşya, elektronik malzeme ve demir-çelik olmak üzere, bünyesinde imalat gerçekleşen daha birçok sektörü saymak mümkündür. Görev alabilecekleri sektörlerin bu denli geniş olması ve imalat süreçleri hakkındaki geniş bilgileri imalat/üretim mühendislerine, tasarımdan son ürüne kadar uzanan geniş bir alanda, çok çeşitli iş olanaklarının önünü açmaktadır.
***Günümüzde rekabet şartlarının ağır olması, ürünlerin pazar ömürlerinin azalması nedeniyle yaratıcı tasarıma, kaliteye, estetiğe, yüksek teknolojiye ve düşük fiyata sahip olmasını zorunlu kılmaktadır. İmalat/Üretim mühendisleri bu özelliklere sahip eleman olmaları nedeniyle gelecek de iş bulma olanakları daha da artacaktır. Ayrıca üretim mühendisleri teknik bilgi ve donanımlarını yaratıcılıkları ve girişimcilikleriyle birleştirerek kendi işlerini kurabilirler.
İmalat Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İmalat Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İmalat Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Günün değişen koşullarına göre ortaya çıkan tasarım ve imalat teknolojilerini izler ve yeniliklerin üretimde uygulanmasını sağlar.
2- Üretilecek bir ürünün imalatı ile ilgili üretim yöntemlerini araştırır, tasarlar.
3- Üretilen ürünün depolama, taşıma ve dağıtımı ile ilgili süreçleri tespit eder.
4- Üretim performansını analiz ederek, iyileştirmelerde gerekli istatistiki metotları kullanır.
5- Üretim sürecinde iş gücü, para, zaman ve malzemenin en verimli şekilde kullanılması için işletmeden bir işletmeci ya da iktisatçı ile beraber/koordineli çalışarak ekonomik analizler yapar.
6- Üretimde çalışan iş gücünün tespiti, aranan nitelikler ve sayısını saptayarak insan kaynakları bölümüne bildirir.
7- Üretimde kullanılacak malzemeleri tespit eder, üretim aşamalarını planlar, kalite kontrolünün hangi aşamada yapılacağını belirler.
İmalat Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İmalat Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İmalat Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Üretim Mühendisleri büro ortamında çalışmakla birlikte, atölye ve fabrika gibi gürültülü mekanlarda da çalışırlar. Diğer çalışanlar ve müşterilerle iletişim halindedirler. Çalışmalarını işveren ile yaptıkları anlaşma doğrultusunda tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak sürdürürler.
İmalat Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İmalat Mühendisliği maaşları 5000-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İmalat Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
İmalat Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
İmalat Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İmalat Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İmalat Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
İmalat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Akışkanlar Mekaniği
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Destekli Tasarım
- Bilgisayar Destekli Teknik Resim
- Bilgisayar Teknolojileri
- Diferansiyel Denklemler
- Dinamik
- Ekonomi
- Fizik
- Fizik Laboratuvarı
- İmal Usulleri
- İngilizce
- Isı Transferi
- İstatistik
- Kesme Teorisi Ve Kesici Takımlar
- Kimya
- Makina Elemanları
- Malzeme Bilimi
- Matematik
- Mekanizma Tekniği
- Mühendisliğe Giriş
- Mühendislik Laboratuvarı
- Mühendislik Malzemeleri
- Mukavemet
- Ölçme Ve Kontrol
- Otomasyon Teknikleri
- Sayısal Analiz
- Sistem Dinamiği Ve Kontrol
- Statik
- Termodinamik
- Türk Dili
İmalat Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İmalat Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İmalat Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
İmalat Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İmalat Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlama ve doğru karar alabilme yeteneği gelişmiş olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sayısal düşünme yeteneğine sahip olmalı.
10- Temel bilimlere (fizik, kimya) ilgi duymalı.
İmalat Mühendisliği Okuyanlar ve İmalat Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İmalat Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İmalat Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İmalat Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR