İşletme Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

İşletme bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde ...

İşletme bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İşletme bölümü var. Aşağıda sırasıyla İşletme bölümü nedir, puan türü nedir, İşletme bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İşletme bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

İşletme Bölümü Nedir?

İşletme bölümü; otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışan küçük işletmeleri kuran ve yöneten işletmecileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

İşletme Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan İşletme için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İşletme, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İşletme baraj puanı da 180 puandır.

 

İşletme nedir
İşletme

İşletme Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İşletme mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İşletme mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Üniversiteler

2- Vakıflar Genel Müdürlüğü

3- Türk Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü

4- Sosyal Güvenlik Kurumu

5- Analiz Departmanları

6- Bankacı

7- Denetmenlik

8- Devlet Gelir Uzman Yardımcısı

9- Dış Ticaret Sorumlusu

10- Finans Direktörü

11- İş Geliştirme Müdürü

12- İş Geliştirme Uzmanı

13- İşletme yöneticisi

14- İstatistikçi

15- Kaymakamlık

16- Kendi İşletmesini açabilir.

17- Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı

18- Marka Elçiliği

19- Pazarlama Yöneticisi

20- Satış Uzmanı/Müdürü

21- Sayıştay Denetçiliği

22- Süpervizörlük

23- Yönetim Organizasyon Sorumlusu

 

Özellikle; büyük işletmelerde, fabrika ve atölyelerde üretim faaliyetlerinin, planlaması, finansmanı, organizasyonunda yönetici ve işletmeci olarak çalışırlar. Ürünlerin pazarlanmasını organize ederler. Mal ve hizmet üreten kurum ve kuruluşlarda verimi artırmak için, planlama, yönetme ve denetleme konularında bilgi ve beceri kazanan işletme mezunlarının iş bulma olanakları oldukça geniştir. İşletmeciler kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda görev alabilirler veya varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler.

İşletmecilik mesleği, iş dünyası ile ilgili bir meslektir. Rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında sağlıklı kararlar alınabilmesi için daha hızlı, daha sağlam ve daha sıkı bir bilgi akımı ve analizi zorunludur. Gelişen teknolojiyle birlikte işletmeciler teorik ve pratik bilgilerini bilgisayar ve bilgisayar destekli uygulama sistemleriyle çalışarak pekiştirmelidir. Gelecekte kendini teknik ve sosyal yönden geliştirebilmiş işletmecilere daha çok ihtiyaç duyulacaktır.

 

İşletme Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İşletme mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İşletme mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- İşlerin teknik denetimini sağlar, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılıkları belirler ve giderici önlemler alır.

2- İşletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenler.

3- İşletmenin çevresi ile işletme sahibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlar.

4- İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kar elde edileceği konusunda planlar yapar ve kararlar alır.

5- Üretim ve satışların kısa dönem sonuçlarını gözden geçirerek aylık ve yıllık üretim ve satış raporunu hazırlar.

 

İşletme Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İşletme çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İşletme okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

İşletmeciler kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda görev alabilirler ya da varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler (sigorta, maden, banka, çiftlik, fabrika vb.). Çalışma ortamı temiz ve rahattır. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Çalışırken müşterilerle, sendikacılarla, sigorta şirketi ve vergi dairesi personeliyle etkileşimde bulunabilirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayarlar

2- Basılı veya yazılı dokümanlar

 

İşletme Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İşletme maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İşletme maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

İşletme Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

İşletme bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İşletme bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İşletme dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Çok Uluslu Şirketler
  4. Değişim Yönetimi
  5. E-Ticaret
  6. İlişkisel Pazarlama
  7. İngilizce
  8. İnsan Kaynakları Yönetimi
  9. İş Hukuku ve Rekabet Hukuku
  10. İş Planı ve Stratejik Yaklaşım
  11. İşletme Finansı
  12. Küresel İşletme Ağları
  13. Müzakere Teknikleri
  14. Öngörü Teknikleri
  15. Örgüt Kuramı
  16. Örgütsel Davranış
  17. Satış Sonrası Hizmet ve Stratejik Pazarlama
  18. Stratejik Yönetim
  19. Tedarik Zinciri Yönetimi
  20. Toplumsal Sorumluluk ve Etik
  21. Tüketici Davranışı ve Psikolojisi
  22. Türk Dili
  23. Uluslararası Finans
  24. Uluslararası Pazarlama
  25. Uluslararası Yönetim
  26. Yatırım Analizi ve Finansal Piyasalar ve Kurumlar
  27. Yönetim Bilişim Sistemleri
  28. Yöneylem Araştırması

 

İşletme Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İşletme KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İşletme bölümüne son beş yılda toplam 2386 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

İşletme Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İşletme tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Fikirlerini başkalarına aktarabilmeli.

4- Hoşgörülü olmalı.

5- İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine sahip olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Liderlik özellikleri bulunmalı.

8- Matematik ve sosyal konulara ilgi duymalı.

9- Organizasyon yeteneğine sahip olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Sayısal düşünme yeteneği yüksek olmalı.

12- Yerinde kararlar alabilmeli.

13- Yüksek başarma güdüsü olmalı.

14- Zamanı iyi kullanabilmeli.

 

İşletme Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İşletme yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İşletme nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İşletme iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: İşletme Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
İşletme Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh29kYl0SIgaypjM0R55RtDNRwsp0KGC-TZJ0ATY6dTGdCXZlIAUzhWm_usjNTUel-qSegfbUKqs6Wei0Buoux53rcS1qhqEQqL5l2oItAzrO0c077lMCq1g1ylKVYG6sxn-jJyq31OtUk3/s16000/isletme.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh29kYl0SIgaypjM0R55RtDNRwsp0KGC-TZJ0ATY6dTGdCXZlIAUzhWm_usjNTUel-qSegfbUKqs6Wei0Buoux53rcS1qhqEQqL5l2oItAzrO0c077lMCq1g1ylKVYG6sxn-jJyq31OtUk3/s72-c/isletme.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/isletme-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/isletme-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content