İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile t...
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü nedir, puan türü nedir, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Çağımızda bilgilerin toplanması ve işlenmesi teknolojinin ilerlemesinde önemli bir safhayı oluşturmaktadır. Bu işler için Bilgisayar ve İstatistik teknik ve yöntemlerinin bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bilgisayar teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler ve istatistik biliminin ortaya koyduğu yeni yöntemler artık bu bilimlerin kendi başlarına yeterli olmadıklarını başlı başına bir bilim alanı olarak birlikte ele alınmalarını gerektirmektedir. Bu amaca hizmet etmek için İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü üniversitelerde eğitim vermeye başlamıştır.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Nedir?
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü; toplumsal, ekonomik, kültürel, bilimsel olgu ve olaylarla ilgili bilgileri derleyen, derlemiş olduğu bilgileri istatistik tekniklerini kullanarak yorumlayan ve sayısal olarak ifade eden, karar vericiye öneriler sunan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans programıdır.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri baraj puanı da 180 puandır.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri |
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Adalet Bakanlığı
2- Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN)
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
4- Devlet Bankaları
5- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ)
6- Gençlik ve Spor Bakanlığı
7- Hazine ve Maliye Bakanlığı
8- Kültür ve Turizm Bakanlığı
9- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)
10- Merkez Bankası
11- Milli Eğitim Bakanlığı
12- Özel Bankalar
13- Rekabet Kurumu
14- Sağlık Bakanlığı
15- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
16- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)
17- Sigorta Şirketleri
18- Tarım ve Orman Bakanlığı
19- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)
20- Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)
21- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olan öğrenciler, İstatistikçi kadrosu bulunan devlet kurumlarında (Türk İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Rekabet Kurumu vs.) Bilgisayar yazılım şirketlerinde, Özel araştırma şirketlerinde, Bankacılıkla ilgili bölüm olarak kabul edildiğinden pek çok özel ve devlet bankalarında istihdam edilebilmektedirler Ayrıca, üniversitelerin İstatistik, Ekonometri, Enformatik bölümlerinde akademisyen olabilirler.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Şirkette dönemsel raporlar hazırlamak ve bunlar üzerinde çıkarımlarda bulunmak.
2- Bu raporları üst yöneticilerle paylaşmak.
3- Şirket içerisindeki satış ekibini desteklemek.
4- Şirketteki tüm departmanlar için raporlama ve analiz ihtiyaçlarını karşılamak.
5- SPSS programını bilmek ve bu programla çalışmaları yürütmek.
6- Analizler sonucu ortaya çıkarılan tasarımların uyumluluğunu kontrol etmek, test aşamasından geçirmek.
7- Veri kalitesi için çalışmaları koordineli biçimde yürütmek.
8- Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek.
9- Diğer departmanlar ile sürekli iletişim halinde olarak uyumlu bir iş süreci devam ettirmek.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları; genellikle büroda bilgisayar başında çalışırlar. Bilgi toplama aşamasında bazen saha taraması yaparlar. Çalışma saatleri düzenlidir, ancak işin niteliği ve koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Çalışırken birinci derecede verilerle, özel anlamı olan sayı ve sembollerle haşir neşir olurlar..
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Algoritma Tasarımı
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Ağları
- Bilgisayar Organizasyonu
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilgisayar
- Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz
- Diferansiyel Denklemler
- Ekonometri
- Ekonominin İlkeleri
- İleri Analiz
- İngilizce
- İşletme Bilimine Giriş
- İstatistiğe Giriş
- İstatistiksel Yazılımlar
- Mantıksal Tasarım
- Matematik
- Matematiksel İstatistik
- Olasılığa Giriş
- Olasılık Teorisi
- Ölçü Teorisi
- Optimizasyon
- Örnekleme ve Anket Düzenleme
- Parametrik Olmayan İstatistiksel Yöntemler
- Regresyon Analizi
- Sayısal Çözümleme
- Sermaye Piyasası Analizi
- Stokastik Süreçler
- Türk Dili
- Veri Tabanı Yönetimi
- Yöneylem Araştırması
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne son beş yılda toplam 221 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Ayrıntılarla uğraşabilmeli.
2- Derinliğine araştırmaya meraklı olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme yetisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Soyut düşünme yeteneğine sahip olmalı.
9- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip olmalı.
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Okuyanlar ve İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR