Klasik Arkeoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı d...
Klasik Arkeoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Klasik Arkeoloji bölümü var. Aşağıda sırasıyla Klasik Arkeoloji bölümü nedir, puan türü nedir, Klasik Arkeoloji bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Klasik Arkeoloji bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Klasik Arkeoloji daha çok Antik Dönem diye adlandırılan Yunan ve Roma uygarlıklarını kapsayan bir dönemi içerir. Klasik Arkeoloji bölümünde; Girit’teki Minos Uygarlığı (M.Ö. 2800 – 1050), Kıta Yunanistan'daki Miken Uygarlığı (M.Ö. 1600-1200) ile başta Batı Anadolu olmak üzere Ege Uygarlıklarının Protogeometrik – Geometrik dönem (M.Ö.1050-700), Arkaik dönem (M.Ö.650-480), Klasik dönem (M.Ö.480-330), Hellenistik dönem (M.Ö.330-30) arkeolojisi ve Roma İmparatorluk dönemi (M.Ö.30 – M.S. 395) arkeolojisi üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Klasik Arkeoloji Bölümü Nedir?
Klasik Arkeoloji bölümü; Antik Dönem diye adlandırılan Yunan ve Roma uygarlıklarına dair kazılar gerçekleştiren, bu kazı ve yüzey araştırmalarından elde edilen arkeolojik eserleri laboratuvar ve atölyelerde analiz eden, çizen ve değerlendiren arkeologları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Klasik Arkeoloji Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Klasik Arkeoloji için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Klasik Arkeoloji, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Klasik Arkeoloji baraj puanı da 180 puandır.
Klasik Arkeoloji Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Klasik Arkeoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Klasik Arkeoloji mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Üniversiteler
2- Kültür ve Turizm Bakanlığı
3- Müzeler
4- Belediyeler
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlarda arkeolog, turizm uzmanı ve rehber olarak; valilikler ve belediyelere bağlı kültürel değerleri koruma kurullarında, kazı ve araştırmalar bünyesindeki çeşitli projelerde, ayrıca üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde de arkeolog olarak çalışabilmektedirler.
Klasik Arkeoloji Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Klasik Arkeoloji mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Klasik Arkeoloji mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Arkeolojik kalıntıların korunması veya kaydedilmesi hakkında tavsiyelerde bulunmak.
2- Arkeolojik kazılar gerçekleştirmek.
3- Bulguları diğer arkeolojik verilerle karşılaştırmak.
4- Geçmiş kültürlerin kökeni ve gelişimi ile ilgili teoriler geliştirmek.
5- Kazı ekiplerini yönetmek.
6- Kazıda çıkan eserlerin nasıl görüneceğine dair sanal simülasyonlar oluşturmak.
7- Kazıda elde edilen bulguları temizlemek, tasnif etmek ve kayıt altına almak.
8- Önemli binaların ve anıtların korunmasını sağlamak.
9- Personeli denetlemek ve yönlendirmek.
10- Radyokarbon tarihleme gibi laboratuvar testleri uygulamak.
11- Şehir planlama uygulamalarını kontrol etmek ve olası arkeolojik etkileri belirlemek.
12- Uygun kazı yerlerini bulmak için jeofiziksel araştırmalar yapmak ve hava fotoğrafçılığını kullanmak.
13- Yayınlanmak üzere rapor veya makale kaleme almak.
14- Yazılı ve fotografik elektronik veri tabanları üretmek.
Klasik Arkeoloji Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Klasik Arkeoloji çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Klasik Arkeoloji okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Arkeologlar genel anlamda sahada çalışır. Hedef medeniyetin yaşadığı bölgelerde kazılar yaparak ilgili medeniyete ait bilgi ve bulgulara ulaşmaya çalışır. Ancak kimi zaman laboratuvar ortamında çalışır. Aynı zamanda müzelerde görevlendirilebilirler. Kimi zaman güneş altında sıcakta, kimi zaman ise soğukta çalışmak zorunda kalabilirler.
Klasik Arkeoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Klasik Arkeoloji maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Klasik Arkeoloji maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Klasik Arkeoloji Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Klasik Arkeoloji bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Klasik Arkeoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Klasik Arkeoloji dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Klasik Arkeoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Antik Hellen Tarihi
- Arkaik Dönem Mimarisi
- Arkeoloji Çizim
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilgisayar
- Birinci Binde Doğu-Batı İlişkileri
- Ege Prehistoryası
- Geometrik Dönem Sanatı
- Girit Arkeolojisi
- Hellen ve Roma Numizmatiği
- Hellenistik Dönem Mimarisi
- Hellenistik Dönem Plastiği
- İlkçağ Uygarlıkları Tarihi
- İngilizce
- Klasik Arkeolojiye Giriş
- Kolonizasayon Ticareti
- Kültürel Coğrafya
- Lidya Arkeolojisi
- Mitoloji ve Kültür
- Modern Sosyolojik Yaklaşımlar
- Müzecilik
- Myen Arkeoljoisi
- Roma Mimarlığı
- Roma Seramiği
- Sualtı Arkeolojisi
- Türk Dili
Klasik Arkeoloji Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Klasik Arkeoloji KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Klasik Arkeoloji bölümüne son beş yılda toplam 7 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Klasik Arkeoloji Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Klasik Arkeoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Aktif öğrenme isteğinde bulunmalı.
2- Analitik ve sorgulayıcı bir zihne sahip olmalı.
3- Araç ve gereç kullanımında ustalık sahibi olmalı.
4- Bedence sağlıklı ve güçlü olmalı.
5- Diğer profesyonellerle etkin bir şekilde iletişim kurma becerisi göstermeli.
6- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
7- Ekip çalışmasını sevmeli.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Problem çözmek ve karar verebilmek için muhakeme yeteneğini kullanabilmeli.
11- Uzun süren projeleri tamamlayabilecek azme sahibi olmalı.
Klasik Arkeoloji Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Klasik Arkeoloji yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Klasik Arkeoloji nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Klasik Arkeoloji iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR