Matematik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizd...
Matematik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Matematik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Matematik bölümü nedir, puan türü nedir, Matematik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Matematik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Matematik Bölümü Nedir?
Matematik bölümü; akıl yürütme yoluyla, sayılar, fonksiyonlar ve geometrik şekillerle ifade edilen kavramların özelliklerini ve bunların arasındaki bağıntıları inceleyen ve bulguların teknolojiye uygulanması için yöntemler geliştiren matematikçileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Matematik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Matematik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Matematik, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Matematik baraj puanı da 180 puandır.
Matematik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Matematik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Matematik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Bankalar
2- Araştırma Laboratuvarları
3- Endüstrideki Teknik Bürolar
4- Devlet Su İşleri
5- Devlet İstatistik Enstitüsü
6- Devlet Demir Yolları
7- Türkiye Kömür İşletmeleri
8- Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü
9- Türkiye Bilimsel Ve Teknik Araştırma Kurumu
10- Karayolları Genel Müdürlüğü
11- Tapu Kadastro
Matematik günlük yaşantı ve bir çok bilim dalıyla iç içedir. Teknolojik gelişme ile birlikte Mühendislik, Tıp, Sosyal Bilimler, Psikoloji, Biyoloji, Ekonomi, Demografi, Pazarlama, Uzay ve daha bir çok konuda matematik bilgisine ve matematikçiye duyulan ihtiyaç artacaktır. Matematik eğitimi, bilgisayar alanında çalışabilmek için gerekli olan bilgi ve beceriyi kazandırdığından, bu sektörün gelişmesiyle birlikte matematikçi olanların da istihdamı kolaylaşacaktır.
Matematik bütün bilimlerin ortak dilidir ve çağlar boyu insanlık kültürünün ve özellikle pozitif bilimlerin temelini oluşturmuştur. Endüstri, mühendislik, askeriye, elektrifikasyon, uzay, tıp gibi çeşitli alanlarda matematikten, dolaylı ya da dolaysız olarak yararlanılmaktadır. Temel ve uygulamalı bilimlerde hatta sosyal bilimlerin her dalında önemi sürekli olarak artan matematik, çağımızda kendi içinde de büyük gelişmeler yaşamış ve buna paralel olarak bir çok alt dallara ayrılmıştır. Bilim adamları 20. yüzyıldaki başarılarını 21. yüzyılda da devam ettirebilmek için matematiğe daha fazla önem vermek gerektiğine inanmışlar ve matematikle ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmışlardır.
Matematik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Matematik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Matematik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Araştırma, geliştirme, üretim, lojistik ve diğer fonksiyonel alanlardaki belirli sorunların çözümünde matematik ilke ve tekniklerini uygular.
2- Bilgisayar sistemlerini inceleyerek işlemlerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için çalışmalar yapar.
3- Bilimsel araştırmalar, mühendislik projeleri, askeri planlama, elektronik veri işleme ve idari karar verme gibi konularda matematiksel ilke ve teknikleri uygular.
4- Cebir, geometri, sayılar teorisi gibi konular üzerinde araştırmalar yapar.
5- İşletme idaresi, uzay bilimi, atom enerjisi,elektrik, elektronik gibi alanlarda matematik yöntemlerini uygular.
6- Olasılık, hipotez testleri ve varyans gibi matematik teorilerini hesaplara uygular ve geliştirme çalışmaları yapar.
Matematik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Matematik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Matematik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Matematikçiler bürolarda çalışırlar ve görev yaparken birinci derecede verilerle uğraşırlar. Çalışma alanı geniş bir meslek olduğu için çalışılan iş yerlerinin özelliğine göre üniversitede bilim adamlarıyla (fizikçi, istatistikçi), meslektaşlarıyla, öğrencilerle, kamu iş yerlerinde yöneticilerle, bilgi işlem merkezlerinde sistem çözümleyicileri, bilgisayar programcıları ve operatörleriyle, araştırma konusuyla ilgili meslek sahipleriyle (mühendisler, ekonomistler, hukukçu, sağlıkçı.) iletişimde bulunurlar.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar ve bilgisayar programları
2- Hesap makinesi
3- Büro ile ilgili çeşitli araç-gereç
Matematik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Matematik maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Matematik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Matematik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Matematik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Matematik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Matematik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Matematik Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Analitik Geometri
- Analiz
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilgisayar veya Yazılım
- Bulanık Mantık
- Cebir
- Diferansiyel Denklemler
- Diferansiyel Geometri
- Diskret Matematik
- Doğrusal Programlama
- Finans
- Fonksiyonel Analiz
- Fraktal Geometri
- Graflar Kuramı
- İngilizce
- İntegral Denklemler
- İstatistik
- Karmaşık Analiz
- Karmaşık Analize Giriş
- Kısmi Türevli Denklemler
- Kümeler Teorisi
- Kuramsal Matematik
- Lineer Cebir
- Mantık
- Matematik Tarihi
- Matematiksel Biyoloji
- Matematiksel Yapılara Giriş
- Matris Kuramı
- Nümerik Analiz
- Olasılık
- Oyun Teorisi
- Projektif Geometri
- Reel Analiz
- Sayılar Teorisi
- Topoloji
- Türk Dili
Matematik Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Matematik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Matematik bölümüne son beş yılda toplam 17 kontenjan verilmiş ve mezunlar 87 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Matematik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Matematik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Genel ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olmalı.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Planlı çalışmayı bilmeli.
6- Soyut kavramlarla uğraşmaktan ve derinliğine araştırma yapmaktan hoşlanmalı.
7- Yaratıcı olmalı.
Matematik Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Matematik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Matematik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Matematik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Kardeş hayırdır ne oluyor lan sana şimdi o zaman eğer böyle saçma alacaksan yani bildirebilir seni
YanıtlaSil