Mimarlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...
Mimarlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Mimarlık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mimarlık bölümü nedir, puan türü nedir, Mimarlık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Mimarlık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Atama puanları yüksek olsa da ülkemizde halen en çok tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Mimarlar gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse de özelde faaliyet gösterebildiği için boşta kalma durumu söz konusu olamaz. Maaş/kazanç konusunda da yeterince tatmin edici bir bölümdür. Lütfen tüm başlıkları dikkatle okuyunuz.
Mimarlık Bölümü Nedir?
Mimarlık bölümü; her çeşit yapının, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve olanaklarına göre tasarımını yapan ve yapımını denetleyen mimarları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Mimarlık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Mimarlık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Mimarlık, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Mimarlık baraj puanı da 180 puandır. Mimarlık bölümü tercihinde ayrıca sıralama barajı da bulunmaktadır. Bu bölümü tercih edebilmeniz için sayısal puan türünde ilk 250 bin kişi arasında olmanız gerekmektedir.
Mimarlık |
Mimarlık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Mimarlık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mimarlık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
2- Belediyeler
3- Büyük İnşaat Firmaları
4- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
5- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
6- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü
7- Kültür ve Turizm Bakanlığı
8- T.C.Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü
9- Üniversiteler
10- Vakıflar Genel Müdürlüğü
**Mimarlar, inşaat firmalarında, işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, Bayındırlık Bakanlığı, İmar ve İskân Bakanlığı, İller Bankası, Belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.
**Mimarlık alanında bilgisayar kullanımı ve teknolojik gelişmeler, çizim, fiyat belirleme ve hesaplama işlemlerini kolaylaştırsa da bu alanda yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen elemanlara ihtiyaç vardır.
**Ülkemizde mimarlık fakültelerini bitiren kişiler hemen mesleğe başlayıp, büro açabilmektedirler. Oysa çoğu Avrupa ülkesinde mezun olduktan sonra yetkili olarak çalışabilmek için tecrübeli bir kişinin yanında belirli bir süre çalışma şartı aranmaktadır. İleriki yıllarda böyle bir zorunluluk getirilebilir.
Mimarlık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mimarlık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mimarlık mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bina tasarımı ile ilgili yapısal tasarım, inşaata ait ve mühendislik ile ilgili problemleri çözümler,
2- Binalarda değişiklik veya onarım için plan yapar.
3- Binanın plana uygun yapılıp yapılmadığını denetler,
4- Binanın planını çizer,
5- Bir proje tasarısı için araştırma metotlarını kullanarak özet bilgi hazırlar,
6- Planlama kavramlarını binaya ve çizimleri tüm planlamaya dönüştürebilmek için gerekli endüstri, organizasyon, tüzük ve usuller doğrultusunda çalışır.
7- Şantiyede kullanılacak olan ayrıntılı planı çizer,
8- Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler,
9- Yapılacak binanın statik, sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemlerini inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile oluşturur ve yürütülmesini denetler,
10- Yapıldığı zaman nasıl bir şekil alacağını gösteren maketler hazırlar,
11- Yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini, görüşlerini ve mali olanaklarını öğrenir,
Mimarlık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Mimarlık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Mimarlık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Mimarlar, bürolarda görev yaparlar, çalışma genellikle temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda ayakta yürütülür. Etüd çalışmaları ve bina yapımının denetlenmesi aşamalarında ise ortam tozlu, gürültülü, sıcak veya soğuk olabilir. Çalışırken inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, teknik ressam, şehir plancıları, bina inşaatı ve çevre düzenlemesiyle uğraşan diğer kişilerle iletişim halindedir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Aydınger kağıdı
2- Bilgisayar vb.
3- Çalışma masası
4- Kırtasiye malzemeleri
5- Maket yapmak için çeşitli malzemeler
6- T Cetveli, gönye gibi diğer çizim aletleri
Mimarlık Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mimarlık maaşları 6000-7000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mimarlık maaşları 5000-10000 lira arasındadır.
Mimarlık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Mimarlık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Mimarlık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Mimarlık dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Mimarlık Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilişim Kuramları ve Uygulamaya Giriş
- Binalarda Çevresel Sistemler
- Çevresel Tasarım
- Detay İlkeleri
- Grafik Anlatım
- İngilizce
- Kent Planlama ve Kentsel Tasarım İlkeleri
- Malzeme ve Yapı Bileşenleri
- Matematik
- Mesleki Uygulama
- Mimari Tasarımı
- Mimarlığa Giriş
- Mimarlık Tarihi
- Peyzaj Tasarımı
- Restorasyon ve Koruma İlkeleri
- Statik ve Malzeme Mekaniği
- Strüktürel Tasarım
- Strüktürlerin Davranış ve Analizi
- Temel Tasarım
- Türk Dili
- Yapı Şantiyesi Kazı
- Yapı ve Kaplama Malzemeleri
- Yapı ve Topoğrafya
Mimarlık Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mimarlık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Mimarlık bölümüne son beş yılda toplam 275 kontenjan verilmiş ve mezunlar 91 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Mimarlık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mimarlık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Başkalarını etkileyebilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip olmalı.
5- Görsel sanatlara ilgi duymalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.
9- Titiz ve düzenli olmalı.
10- Yaratıcı, estetik görüş sahibi olmalı.
11- Yeniliklere ve eleştiriye açık olmalı.
Mimarlık Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mimarlık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Mimarlık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Mimarlık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Yıl 2023 sakın okumayın sakın!
YanıtlaSil