Odyoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...
Odyoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Odyoloji bölümü var. Aşağıda sırasıyla Odyoloji bölümü nedir, puan türü nedir, Odyoloji bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Odyoloji bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının öncelikle önlenmesi, gerçekleştikten sonra ise tanılanması ve rehabilitasyonu ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Odyoloji biliminin en temel hedefi işitme ve denge kayıplarının en erken dönemde tespit edilerek gerekli durumlarda uygun rehabilitatif yaklaşımın bir an önce sergilenmesini sağlamaktır. Bölüm mezunlarına Odyolog unvanı verilmektedir.
Odyoloji Bölümü Nedir?
Odyoloji bölümü; eğitim ve bilgileri kapsamında işitme ve denge bozukluklarını belirleyen, rehabilitasyon kapsamında uygun işitme cihazı, koklear implant, yardımcı dinleme cihazlarını uygulayan, bunların takibini üstlenerek gerekli durumlarda özellikle bebek ve çocuklarda işitsel eğitim yaklaşımları ile bireylerin rehabilitasyonunu gerçekleştiren odyologları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Odyoloji Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Odyoloji için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Odyoloji, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Odyoloji baraj puanı da 180 puandır.
Odyoloji |
Odyoloji Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Odyoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Odyoloji mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Devlet Hastaneleri
2- İşitme Cihazı Üretim Merkezleri
3- Kulak Burun Boğaz Dal Araştırma Merkezleri
4- Özel Kliniklerde ve Özel Hastaneler
5- Üniversite Hastaneleri
6- Üniversiteler
Odyoloji Bölümü mezunları, devlet, özel veya üniversite hastanelerinin Odyoloji Kliniklerinde istihdam edilmektedir. Koklear implant ameliyatlarının hastanelerde yapılabilmesi için Odyolog, KBB hekimi ile birlikte zorunlu bulunması gereken meslek elemanıdır. Bunun yanı sıra işitme engellilere yönelik hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde iş olanakları bulunmaktadır.
Bu alanda da Odyologlar işitme engelliler öğretmenleri ile birlikte zorunlu bulunması gereken meslek elamanıdır. Özel sektörde işitme cihazı firmalarında sorumlu müdür pozisyonunda ve ayrıca dışarıdan hastanelere hizmet veren koklear implant firmalarında da görev alabilmektedirler. Kendilerine ait özel odyoloji merkezleri açabilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.
Odyoloji Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Odyoloji mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Odyoloji mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapar.
2- Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.
3- İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.
4- İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar.
5- İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar.
6- İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.
7- İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabiltasyonu yapar.
8- Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar.
Odyoloji Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Odyoloji çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Odyoloji okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Odyologlar, hastanelerde ve muayenehanelerde, özel eğitim merkezlerinde görev yaparlar. Görev yeri sessiz ve temizdir. Bazen işitme bozukluğu olan küçük çocuklara ve özürlülere işitme testi uygulamakta zorlukla karşılaşılabilirse de iş genellikle rahat ve tehlikesizdir. Çalışmaları sırasında yoğun olarak kulak, burun, boğaz hekimleriyle, teknisyenlerle, hasta ve hasta yakınlarıyla, zaman zaman çocuk gelişim uzmanlarıyla iletişim halindedirler.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Alan odiyometrisi
2- Denge testleri
3- Elektrofizyolojik odiyometre
4- İşitme cihazları
5- Odyometri
6- Timpometri
Odyoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Odyoloji maaşları 5000-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Odyoloji maaşları 4000-7000 lira arasındadır.
Odyoloji Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Odyoloji bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Odyoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Odyoloji dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Odyoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölüm kapsamında öğrencilere sistematik ve belirli bir mantıksal çerçeve içerisinde mesleki eğitim verilmektedir. Dört yıllık program boyunca birinci yıl temel tıp ve mesleki giriş dersleri yoğunluktadır. İlk yıl öğrencilere mesleki bir temel oluşturulması hedeflenmektedir. İkinci yılda tanısal odyoloji, üçüncü yılda rehabilitatif odyoloji alanında yoğun bir şekilde teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. Dördüncü yıl ise klinik eğitim ağırlıklı olup öğrenciler, öğrendiklerini bir yıl boyunca odyoloji kliniklerinde uygulama fırsatı bulmaktadır. Bölüm öğrencileri için yaz dönemlerinde staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
- Akustik Fizik
- Amplifikasyon ve Yardımcı Cihaz Uygulamaları
- Anatomi
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bioistatistik
- Çok Engelli Bireye Yaklaşım
- Endüstriyel Odyoloji
- Fizyoloji
- Gelişim Psikolojisi
- Gelişimsel Dil Bozuklukları
- İletişim
- İletişimin Nöroanatomik ve Nörofizyolojik Temelleri
- İmplant Uygulamaları
- İngilizce
- İşitme Engelli Bebek ve Çocuklarda Eğitsel Yaklaşım
- İşitme Engelli Bireylerde Gelişimsel Özellikler ve Rehabilitasyon
- İşitme Taramaları
- İşitmenin Değerlendirilmesi ve İşitme Kayıpları
- İşitsel İşlemleme Bozuklukları
- Konuşma Algısı
- Konuşma ve Dil Gelişiminde Temel Prensipler
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
- Odyolojide Akustik ve Fonetik Prensipler
- Odyolojide Elektrofizyolojik Değerlendirme
- Odyolojide Enstrümantasyon ve Kalibrasyon
- Odyolojide Görüşme Teknikleri
- Odyolojide Pediatrik Değerlendirme
- Odyolojide Tanı ve Yorumlama
- Odyolojiye Giriş
- Pediatrik Odyoloji
- Rehabilitatif Odyoloji
- Temel Fizik
- Türk Dili
- Vestibüler Rehabilitasyon
- Vestibüler Sistem ve Değerlendirilmesi
Odyoloji Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Odyoloji KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Odyoloji bölümüne son beş yılda toplam 275 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Odyoloji Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Odyoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Becerilerine sahip olan kimseler olmalıdır.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- İşitsel ve görsel algısı yüksek olmalı.
5- Olay sırasında tedbirli ve sakin olan olmalı.
6- El - kulak- ayak - gözleri eşgüdüm ile kullanabilmeli.
7- Empati yapabilmeli.
8- Ayrıntıyı yakalayabilmeli.
9- Güvenilir ve destekleyici bir yapıda olmalı.
10- Yazılı ve sözlü anlatım yeteneğine sahip olmalı.
11- İkna kabiliyeti yüksek olmalı.
12- Sürekli eğitime açık olmalı.
13- Gözlem yapmayı sevmeli.
14- Araştırma ve planlama yapma yeteneği olmalı.
15- Anlayışlı, yardımsever olmalı.
16- Kendisini düzgün ifade edebilmeli.
17- Sosyal yardım projelerine ilgisi olmalı.
18- Diğer insanlarla iyi ilişkiler kurabilmeli
19- Yeni gelişmeleri ve güncel bilgileri takip etmeli.
20- Sorumluluk bilincinde olmalı.
21- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
22- Planlı çalışmayı bilmeli.
Odyoloji Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Odyoloji yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Odyoloji nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Odyoloji iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR