Ortez ve Protez bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...
Ortez ve Protez bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Ortez ve Protez bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ortez ve Protez bölümü nedir, puan türü nedir, Ortez ve Protez bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Ortez ve Protez bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
NOT: Adı ‘’Ortez-Protez’’ olan bu bölümün adı YÖK tarafından 2020 yılında ‘’Ortez ve Protez’’ olarak değiştirilmiştir.
Ortez ve Protez Bölümü Nedir?
Ortez ve Protez bölümü; nörolojik veya ortopedik hastalığı olan ya da ortopedik engelli bireylerin gereksinim duydukları yardımcı ve tamamlayıcı cihazları sadece yapan değil tasarlama bilgi ve becerisini de geliştirmiş, medikal malzeme üretip pazarlayan firmaların ar-ge ekiplerinde yer alabilecek donanımda sağlık profesyonelleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Ortez ve Protez Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Ortez ve Protez için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Ortez ve Protez, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Ortez ve Protez baraj puanı da 180 puandır.
Ortez ve Protez |
Ortez ve Protez Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Ortez ve Protez mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ortez ve Protez mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Ortotist ve prostetistler ortez-protez atölyesi bulunan üniversitelerde, devlet ve özel hastanelerde çalışabilirler; bu kurumlardaki yöneticiler talep ettiği takdirde ortez-protez atölyelerini kurabilirler. Kendi işyerlerini açma şansları da olacaktır. Biyoteknolojik üretim yapan firmalarda araştırma, geliştirme, pazarlama ve satış alanlarında iş bulabilirler. İsterlerse yüksek lisans yaparak akademik hayata adım atabilirler.
Ortez ve Protez Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ortez ve Protez mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ortez ve Protez mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bireyin fiziksel özürünü değerlendirir.
2- Kişiye özel protez ve ortezi tasarlar.
3- Protezleri ölçü alarak üretir.
4- Protez ve ortezin bağlantı parçalarını belirleyerek bağlantılarını ve ayarlarını yapar.
5- Üretilen protezi bireye uygular.
6- Karşılaşılan prostetik ve ortetik sorunları protez ve ortez bilgi becerisini fonksiyonel anatomi, mekanik-biyomekanik, malzeme, elekroteknoloji bilgileri ile harmanlayarak çözer.
Ortez ve Protez Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ortez ve Protez çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ortez ve Protez okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Meslek mensupları, hastanelerin rehabilitasyon birimlerine bağlı atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı alçı ve alçı tozları ile kirlenmiş olabilir. İş genellikle ayakta yürütülür.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Kaynak makineleri, torna taşlama, frezeleme tezgahları
2- Markalama aletleri, paftalar, raspa, testere
3- Matkap makineleri, havya ve havya matkapları
4- Ölçme ve kontrol aletleri
5- Ortez malzemeleri
6- Protezde kullanılan malzemeler
7- Torna kalemleri, pimler, kamalar, rayba çeşitleri
8- Tutkal, oksijen, asetilen, alçılar, sargılar
9- Zımpara taşları, eğeler, vidalar
Ortez ve Protez Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ortez ve Protez maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ortez ve Protez maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Ortez ve Protez Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Ortez ve Protez bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Ortez ve Protez bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ortez ve Protez dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Ortez ve Protez Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Anatomi
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgi Teknolojileri ve Araçları
- Bilgi Teknolojileri ve Yazılım
- Bilgisayar Teknolojileri
- Biyoelektrik
- Biyomekanik
- Biyomekanik ve Kinezyoloji
- Davranış Bilimleri
- Fizyoloji
- İngilizce
- İnsan Fizyolojisi
- Klinik Çalışma
- Klinik Ortopedi
- Klinik Uygulama
- Matematik
- Model Tasarımı
- Protez Bilim
- Protez Ortez Bilimi
- Sağlık Hizmetlerinde İletişim
- Türk Dili
- Üç Boyutlu Tasarım Ve Bilgisayarlı Çizim
- Uygulamalı Temel Anatomi
Ortez ve Protez Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ortez ve Protez KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ortez ve Protez bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Ortez ve Protez Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ortez ve Protez tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- El ve parmak becerisi bulunmalı.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Planlı çalışmayı bilmeli.
6- Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilmeli.
7- Titiz ve temiz olmalı.
8- Toz ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmamalı.
Ortez ve Protez Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ortez ve Protez yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Ortez ve Protez nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Ortez ve Protez iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR