Takı Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizi...
Takı Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Takı Tasarımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Takı Tasarımı bölümü nedir, puan türü nedir, Takı Tasarımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Takı Tasarımı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Takı Tasarımı Bölümü Nedir?
Takı Tasarımı bölümü; takı eşyalarını bilgisayar ve elle tasarlayan, tasarlanan takı eşyalarının yapımını yürüten tasarımcıları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Takı Tasarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Takı Tasarımı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Takı Tasarımı, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Takı Tasarımı baraj puanı da 180 puandır.
Takı Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Takı Tasarımı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Takı Tasarımı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Bujiteriler
2- Kuyumcu Dükkanları
3- Takı Tasarım Atölyeleri
Meslek elemanlarının çalışma alanı, kuyumcu atölyeleri ile fabrikalardır. Kuyumcularda vitrin kuyumcusu olarak, bujiterilerde, diş protez ve gözlük çerçevesi yapım atölyelerinde tasarımcı olarak çalışabilirler.
Takı Tasarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Takı Tasarımı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Takı Tasarımı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bilgisayarla veya elle takı eşyalarının tasarımını yapar.
2- Değerli taşları takılara mıhlama işlemini yapar.
3- Eritilen kıymetli madenleri çeşitli kalıplar kullanarak şekillendirir, dökümünü, kaynak işlemini gerçekleştirir, parçaları birleştirir.
4- Kıymetli madenleri eritme kabı kullanarak ateşte eritir.
5- Takıları tamir eder.
6- Takıların cila ve parlatma işlemini yapar.
Takı Tasarımı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Takı Tasarımı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Takı Tasarımı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Küçük takı atölyeleri ve fabrikalarda çalışırlar. Çalıştıkları ortam kapalı olup, maden tozları ve kimyasal maddelerin yaydığı koku nedeniyle önlem alınmadığı takdirde zehirlenme tehlikesi mevcuttur. Ekip çalışmasını gerektirir.
Çalışırken meslektaşları, işyeri sahipleri, müşteriler ve kuyumcular ile iletişimde bulunur.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilezik ve Yüzük Ölçüleri, Elektronik Terazi
2- Bilgisayar
3- Çelik Pergel, Kaynak Yardımcı Malzemeleri
4- Döküm Makinası, Cila Makinesi, Presler
5- Eğeler, Çiftler, Gönye
6- El ve Masa Mengeneleri, Frezeler Topluluğu
7- Eritme Ocağı, Silindirler
8- Kaynak Tabanca ve Makineleri
9- Kumpas, Yaylı Kumpas, Ölçülü Yüzük Malafları
10- Kuyumcu Tezgâhı
11- Penseler, Makaslar
12- Tavlama Ocağı, Asit Ocağı
13- Testere Kolu ve Testere Kılları
14- Yıkama Cihazları, Parlatma Tamburu
Takı Tasarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Takı Tasarımı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Takı Tasarımı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Takı Tasarımı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Takı Tasarımı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Takı Tasarımı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Takı Tasarımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Takı Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Destekli Tasarım
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çağdaş Kuyumculuk Teknikleri
- Gemolojik Arazi Uygulamaları
- İngilizce
- İşletme
- İthalat ve ihracat
- Kimya ve Metalürji
- Kıymetli Maden ve Mücevher Pazarlama Teknikleri
- Koleksiyon Hazırlama
- Mineraloji
- Mücevher Tasarımı
- Mum Model
- Pazarlama
- Takı Tasarımı
- Takı Üretim Teknikleri
- Temel Kuyumculuk
- Temel Sanat Eğitimi
- Temel Taş Tasarımı
- Türk Dili
- Uluslararası Ticaret ve Hukuk
- Uygulamalı Obje Tasarımı
Takı Tasarımı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Takı Tasarımı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Takı Tasarımı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Takı Tasarımı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Takı Tasarımı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Gözleri, elleri sağlam ve güçlü olmalı.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Planlı çalışmayı bilmeli.
6- Tasarım, çizim ve sanat yeteneği yüksek olmalı.
7- Titiz olmalı.
8- Yaratıcılık olmalı.
Takı Tasarımı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Takı Tasarımı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Takı Tasarımı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Takı Tasarımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR