Tapu Kadastro bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizi...
Tapu Kadastro bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tapu Kadastro bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tapu Kadastro bölümü nedir, puan türü nedir, Tapu Kadastro bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tapu Kadastro bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
4 Yıllık Tapu Kadastro Bölümü Nedir?
Tapu Kadastro bölümü; ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması ve bunların tapuya kaydedilmesi konusunda hizmet veren meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Tapu Kadastro Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Tapu Kadastro için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tapu Kadastro, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tapu Kadastro baraj puanı da 180 puandır.
Tapu Kadastro Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Tapu Kadastro mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tapu Kadastro mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Belediyeler
2- Devlet Demir Yolları
3- Devlet Su işleri
4- İller Bankası
5- Kadastro Müdürlükleri
6- Kara Yolları Genel Müdürlüğü
7- Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri
8- Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü
9- Tapu Sicil Müdürlükleri
Tapu Kadastro Bölümünden mezun olanlar ağırlıklı olarak kamuda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve buna bağlı birimler bünyesinde çeşitli kadrolarda(memur, şef, işletmen, müdür vb.) özel yetişmiş uzman personel olarak iş olanaklarına sahiptirler. Ayrıca mezunların sosyal bilimlere ait çeşitli alanlarda akademisyenlik imkanları da vardır. Emlak ve Emlak yönetiminden mezun olanlar için ise gayrimenkul sektöründe bireysel olarak veya bankalara ekspertiz hizmeti veren gayrimenkul değerleme firmalarında, arsa üretimi, arsa ve arazi düzenlemesi, parselasyon, tevhit, ifraz vb. işleri yapan emlak firma ve şirketlerinde iş imkanları vardır.
Tapu Kadastro Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tapu Kadastro mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tapu Kadastro mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Arazi ölçme sırasında kullanılacak gerekli alet ve cihazların, bakım ve ayarlarını yapmak.
2- Arazi üzerinde yer alan taşınmazlarının değerlenmesi sürecinde çalışmak.
3- Bilgisayar programları üzerinde hesap ve çizim işlerini gerçekleştirmek.
4- Çizim programlarını kullanabilmek.
5- Elektronik ölçüm cihazlarıyla arazide ölçüm işlemi yapmak.
6- GPS cihazlarını kullanarak hedef konumlarını belirlemek.
7- Harita çizmek.
8- Haritalar ile ilgili hesaplama sürecinde çalışmak.
9- Kadastral denetimlerde harita ve kadastro mühendislerine yardımcı olmak.
10- Kadastro işlemi uygulanacak olan araziyi topoğrafik olarak incelemek.
11- Kadastro yenileme prosedürlerini yerine getirmek.
12- Metro, kanalizasyon, doğalgaz hattı ve yol gibi altyapı çalışmaları için mühendis gözetiminde raporlama yapmak.
13- Taşınmaz malların (gayrimenkullerin) hukuksal vaziyetini belirlemek.
14- Taşınmaz malların geometrik olarak durumunu tespit etmek.
Tapu Kadastro Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tapu Kadastro çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tapu Kadastro okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Tapu Kadastro mezunları; görevlerini kısmen büroda, kısmen arazide ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek yürütürler. Çalışmalar çoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Çalışmalarında birinci derecede verilerle (ölçme sunuşları) ilgili olup, harita ve kadastro mühendisi ile iş birliği halinde olur.
Tapu Kadastro Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tapu Kadastro maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tapu Kadastro maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Tapu Kadastro Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Tapu Kadastro bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tapu Kadastro bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tapu Kadastro dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Tapu Kadastro Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Borçlar Hukuku
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- Eşya Hukuku
- Fotogrametri
- Genel Muhasebe
- Hukukun Genel Esasları
- İktisada Giriş
- İletişim
- İngilizce
- İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi
- Kadastro Bilgisi
- Kamu Maliyesi
- Kentleşme ve İmar
- Matematik
- Ölçme Bilgisi
- Osmanlı Paleografyası
- Osmanlı Türkçesi
- Tapu Kadastro Bilgi İşlem Sistemi I (TAKBİS)
- Tapu Sicili Uygulamaları
- Taşınmaz Değerlemesi
- Türk Dili
- Vergi Hukuku
- Yönetim ve Organizasyon
Tapu
Kadastro Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tapu Kadastro KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. 2020’deki alımda 68 kontenjan verilmiş ve 77 ve üzeri puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.
Tapu
Kadastro Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tapu Kadastro tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Bedence güçlü olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Gözleri sağlam olmalı.
6- Her türlü arazi koşulunda yürümeyi göze almalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilmeli.
Tapu Kadastro Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tapu Kadastro yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tapu Kadastro nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tapu Kadastro iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Verilen bilgilerin yüzde 80 ı yanlış
YanıtlaSilNeden yanlış bahseder misin biraz
YanıtlaSilArkadaşlar tapu kadastro Lisans tercih etmeyin kesinlikle. Önlisanstan daha zor atanıyor ve daha düşük maaş alıyorlar. Emeğiniz çöp olmasın
YanıtlaSil