Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile ...
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü nedir, puan türü nedir, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü; çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere Türk dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim veren öğretmenleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Öğretmenlik Bölümleri İçin Başarı Sıralaması Barajı Şu Şekilde: Bölümü tercih edebilmek için ilgili puan türünde en düşük 300 bin kişi arasında olmalısınız.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında, özel okul ve dershanelerde branşlarında çalışabilirler. Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım, Türkçe, Drama, Çocuk Edebiyatı, Halk Bilim, Diksiyon, Sanat Etkinlikleri, Halk Kültürü, Diksiyon ve Hitabet, Osmanlı Türkçesi, Etkili Konuşma derslerine girebilirler.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri, iş bulmakta zorluk çekmemektedirler. Öğretmenler rotasyona tabi tutulduklarından ve zorunlu hizmetleri dolayısıyla yurdun her kesiminde görev yapmak durumundadırlar. Yazar, şair, araştırmacı olabilecekleri gibi köşe yazarı olarak da çalışabilirler. Radyo-TV ve basılı yayın kuruluşlarında çalışma olanakları bulunmaktadır. Öğretmenlik dışında sayılan bu çalışma yerleri, kişinin kendini yetiştirme durumuna, ilgisine ve ideallerine göre şekillenmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunlarının görevleri şunlardır:
**Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar.
**Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır.
**Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır.
**Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler.
**Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur.
**Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur.
**Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar.
**Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çağdaş Eleştiri
- Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Eğitimi
- Cumhuriyet Dönemi Edebiyatında Kısa Öykü Eğitimi
- Dilbilim ve Türkçe Eğitimi
- Edebi Türler Eğitimi
- Edebiyat Kuramları
- Eğitim Bilimine Giriş
- Eski Türk Dili Eğitimi
- Eski Türk Edebiyatı
- Fecr-i Ati Dönemi
- Gelişim Psikolojisi
- Halk Edebiyatı Eğitimi
- İngilizce
- Meşrutiyet Dönemi
- Öğrenme Psikolojisi
- Ölçme ve Değerlendirme
- Osmanlı Türkçesine Giriş
- Özel Öğretim Yöntemleri
- Psikoloji
- Rehberlik
- Servet-i Fünun Dönemi
- Sınıf Yönetimi
- Sözlü ve Yazılı Anlatım
- Tanzimat Dönemi
- Türk Dili
- Türk Dili Tarihi Eğitimi
- Türk Edebiyatına Genel Bakış
- Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
- Türkiye Türkçesi
- Yaratıcı Yazarlık Eğitimi
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği 2020 KPSS taban puanlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
https://www.elizan.net/2020/08/ogretmenlik-atama-puanlar-2020.html
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Planlı çalışmayı bilmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Sözel yeteneği gelişmiş olmalı.
6- Dil ve edebiyata ilgi duymalı.
7- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
8- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilmeli.
9- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilmeli.,
10- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilmeli.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR