Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümü nedir, puan türü nedir, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri de hiç şüphesiz beslenme ihtiyacıdır. Küreselleşme ile sınırların ortadan kalkması, kültürlerin birbiri ile temasa geçmesine neden olmuş ve özellikle dünya mutfaklarının birbirinden etkilenmesine imkan sağlamıştır. Modern dünyada bireylerin sadece beslenme ile değil, ne yediğini bilme, yediklerinden zevk alma ihtiyacında olması ise bu alanda eğitimli uzmanlara duyulan ihtiyacı arttırmıştır.
Yiyecek-İçecek İşletmeciliği bölümünün amacı, uluslararası turizm piyasasında rekabet edebilme özelliği taşıyan otel, restoran, bar, kruvaziyer, casino, marina ve diğer yiyecek-içecek işletmelerinin gereksinimi olan mesleki ve teknik bilgi, beceri ve donanıma sahip, sanatsal yönü ve sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş, etik değerleri ilke edinmiş nitelikli personeli yetiştirmektir.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümü Nedir?
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümü; otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği baraj puanı da 180 puandır.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği mezunlarının çalışma alanları oldukça geniş sayılabilir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere otel,restoran, pastane, yemek fabrikası, bar, fast-food, catering (ikram hizmetleri), konaklama tesisler vb. gibi yiyecek-içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili iş yerlerinde çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Alınan istekler doğrultusunda malzemeyi satın alma, pişirme ve müşteriye iletme işlerinde görevli üniteleri görevleri doğrultusunda bilgilendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlar.
2- Gıda ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip eder ve gereğini yapar.
3- Hizmetin yerine getirilmesinde oluşabilecek aksaklıklara müdahale eder, hizmet sonrası şikayet, dilek ve önerilerin alınmasını sağlar.
4- İstekler doğrultusunda maliyeti hesaplar ve müşteriye bildirir.
5- Müşterilerin isteklerini alır.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Yiyecek ve içecek işletmeciliği meslek elemanı, genellikle büro ortamında veya kapalı mekânlarda (mutfak, bulaşıkhane, depolama yerleri, restoran ve otellerin servis ve bar kısımları) çalışır. Zaman zaman açık alanda da çalışabilir. Çalışma saatleri düzenli olmayabilir. Akşam, gece ve tatil günleri de çalışmak durumunda kalabilir. Çalışırken mutfak personeli, servis personeli, teknik servis ve müşterilerle iletişim halindedir.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar, faks, telefon vb.
2- Büro malzemeleri
3- Yiyecek-içecek hazırlama ve servis araç-gereçleri
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Alternatif Turizm
- Araştırma Yöntemleri
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bar ve İçkiler
- Beslenme İlkeleri
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çağdaş Yönetim Yaklaşımları
- Destinasyon Yönetimi
- Ekonomi
- Genel Turizm Bilgisi
- Gıda Bilimi
- Gıda Güvenliği
- Gıda Mevzuatı
- Girişimcilik
- İngilizce
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik
- İşletme Bilimine Giriş
- İşletme Finansmanı
- Kongre Yönetimi
- Matematik
- Menü Yönetimi
- Muhasebe
- Mutfak Yönetimi
- Örgütsel Davranış
- Pazarlama
- Sağlık ve İlk Yardım
- Stratejik Yönetim
- Temel Yemek Pişirme
- Turizm İşletmeciliği Performans Yönetimi
- Turizm İşletmeciliği
- Turizm Politikası ve Planlaması
- Türk Dili
- Türk Mutfağı ve Uygulamaları
- Yaratıcı Yemek Pişirme
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Bilişim Teknolojileri
- Yiyecek İçecek Servisi
- Yiyecek İçecek Yönetimi
- Yönetim Organizasyon
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Çabuk ve düzenli çalışabilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- El becerisi yüksek olmalı.
5- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Koku ve tat alma duyusu yüksek olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sorumluluk duygusu güçlü olmalı.
10- Temiz ve düzenli olmalı.
11- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR