Ziraat Mühendisliği Programları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...
Ziraat Mühendisliği Programları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Ziraat Mühendisliği Programları bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ziraat Mühendisliği Programları bölümü nedir, puan türü nedir, Ziraat Mühendisliği Programları bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Ziraat Mühendisliği Programları bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
NOT: Öğrenciler temel ziraat eğitimini aldıktan sonra Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Koruma Bölümü, Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Tarla Bitkileri Bölümü gibi bölümlerden birine devam ederek mezun olurlar. Mezun olduklarında ise ziraat Mühendisi unvanı alırlar.
Ziraat Mühendisliği Programları Bölümü Nedir?
Ziraat Mühendisliği Programları bölümü; tarla bitkileri, endüstri bitkileri, çayır ve meralar, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, biyoteknoloji, ekolojik tarım, bitki hastalıkları ve zararlıları ile bunlarla mücadele yöntemleri, tarımsal yapıların projelendirilmesi ve geliştirilmesi, sulama, drenaj, toprak ve su muhafaza sistemlerinin projelendirilmesi ve planlanması, toprak, su ve bitki ilişkileri, çevre kirliliği, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal kuvvet makinaları, tarım alet ve makinaları, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, popülasyon genetiği, su ürünleri yetiştiriciliği, süt teknolojisi, tarım ekonomisi, tarım politikası, tarımsal yayım ve haberleşme alanlarında çalışan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Ziraat Mühendisliği Programları Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Ziraat Mühendisliği Programları için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Ziraat Mühendisliği Programları, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Ziraat Mühendisliği Programları baraj puanı da 180 puandır.
Ziraat Mühendisliği Programları
Ziraat Mühendisliği Programları Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Ziraat Mühendisliği Programları mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ziraat Mühendisliği Programları mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Ülkemizde ziraat fakültesi mezunları kendi mesleklerinde iş bulmakta güçlük çekmektedirler. Şu an için birikmiş istihdam fazlası ziraat mühendislerine her yıl yenileri eklenmektedir. Meslek elemanlarının iş bulma olanakları devletin tarım politikasına göre azalmakta veya artmaktadır.
Mezunlar bitirdikleri alt programa göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında ve mantarcılık, fidancılık, tohumculuk, seracılık, tarım ilaçları ile ilgili firmalar, yem fabrikaları, hayvancılık işletmeleri, tarım alet ve makinaları üretim fabrikaları, su ürünleri yetiştirme tesisleri, süt fabrikaları gibi özel sektörde çalışabilirler. Ayrıca tarım alanında faaliyet gösteren proje, işletme, pazarlama ve ihracat-ithalat şirketlerinde danışmanlık ve yönetim hizmetleri verebilirler. Bunun yanında meslekte kendini iyi yetiştirmiş, girişimcilik ruhuna sahip olan kişiler kendi çiftliklerini kurmak suretiyle bağımsız olarak çalışma olanağına sahiptirler. Çalıştıkları yerler genel olarak açık araziler, köyler olduğu için işe eleman alınırken erkekler tercih edilmektedir.
Ziraat Mühendisliği Programları Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ziraat Mühendisliği Programları mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ziraat Mühendisliği Programları mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bitkilerin hastalıklardan, zararlılardan korunması ve türlerinin iyileştirilmesi, kalite ve verimliliğinin artırılması için araştırmalar yapar.
2- Bulunduğu yörenin toprak analizini yapar.
3- Çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için
uygun toprağı belirler.
4- İyi kaliteli tahıl, sebze, meyve, endüstri ve süs bitkilerinin bilimsel ve
ekonomik yöntemlerle yetiştirilmesini sağlar.
5- Tarım alanlarının belirlenmesi, erozyondan korunması, sulanması, tarımda kullanılan her türlü yapının, makine ve enerji türünün belirlenmesi ve üretiminin projelendirilmesi görevlerinde bulunur.
6- Tarım arazisinin yapısını inceler, teraslama, düzeltme işlemlerini planlar.
7- Tohumların ekilmesi, fidelerin/fidanların dikilmesi, gübrelenmesi, ilaçlanması ve ürünün toplanması ile ilgili zamanı ve yöntemleri belirler.
Ziraat Mühendisliği Programları Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ziraat Mühendisliği Programları çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ziraat Mühendisliği Programları okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Ziraat mühendisleri hem kapalı (büro, laboratuvar, fabrikalar, çiftlikler) ortamda, hem de açık arazide çalışırlar. Arazide çalışırken tozlu, çamurlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. Laboratuvarda ise kimyasal çalışmalar yapacakları zaman kimyasal kokulara, gübre ile ilgili çalışmaları sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler. Doğrudan hayvancılık işletmelerinde çalışanlar için çalışma ortamı kirli ve havasız olup kokusu rahatsız edicidir. Ziraat mühendisleri, çiftçiler, meslek odaları mensupları, meslektaşları ve ziraat teknisyenleriyle iletişim halinde çalışırlar.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Aydınger kağıdı, rapido kalemleri, topoğrafik aletler
2- Bilgisayar
3- Bütün zirai alet, makine ve ekipmanları
4- Dürbünler
5- Hesap makinesi vb. aletler
6- İlaçlar, hormonlar
7- Konusuyla ilgili çeşitli yayınlar
8- Ölçme ve kontrol aletleri (Spektrofotometre, Mikroskop, Pehometre, Cephometre, Eliza aletleri, İnksilatör, PH. metre, gibi)
9- Sulama, ilaçlama, hasat toplama ve depolama ekipmanı
10- Tohumlar, fidanlar, çeşitli aşı çubukları
Ziraat Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ziraat Mühendisliği Programları maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ziraat Mühendisliği Programları maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Ziraat Mühendisliği Programları Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Ziraat Mühendisliği Programları bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Ziraat Mühendisliği Programları bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ziraat Mühendisliği Programları dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Ziraat Mühendisliği Programları Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Akışkanlar Mekaniği
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bahçe Bitkileri
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bitki Fizyolojisi
- Bitki Koruma
- Botanik
- Ekoloji
- Fizik
- Genel Bağcılık
- Genel Bahçe Bitkileri Zararlıları
- Genel Ekonomi
- Genel Meyvecilik
- Genel Mikrobiyoloji
- Genel Sebzecilik
- Genetik
- Hayvan Yetiştirme İlkeleri
- İngilizce
- İstatistik
- Kimya
- Malzeme Bilgisi
- Matematik
- Meteoroloji
- Mühendislik Mekaniği
- Tarım Ekonomisi ve İşletmecilik
- Tarım Tarihi ve Deontoloji
- Tarla Bitkileri
- Teknik Resim
- Toprak Bilgisi
- Türk Dili
- Zooloji
Ziraat Mühendisliği Programları Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ziraat Mühendisliği Programları KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ziraat Mühendisliği Programları bölümüne son beş yılda toplam 2285 kontenjan verilmiş ve mezunlar 78 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Ziraat Mühendisliği Programları Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ziraat Mühendisliği Programları tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- İleri görüşlü ve girişimci olmalı.
6- İnsan ilişkileri gelişmiş olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Mekanik yeteneğe sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.
11- Toprağı, bitkiyi, hayvanı sevmeli, üretimlerine ilgi duymalı
12- Ziraat ve orman bilimlerinin yanında, teknik bilimlere, fen bilimlerine ilgi duymalı.
Ziraat Mühendisliği Programları Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ziraat Mühendisliği Programları yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Ziraat Mühendisliği Programları nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Ziraat Mühendisliği Programları iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR