Arap Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...
Arap Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Arap Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Arap Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, Arap Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Arapça günümüzde 60 farklı ülkede konuşulan, Birleşmiş Milletler’in 6 resmi dilinden biridir. Kadim bir kültür ve edebi zenginliğe sahip olması yanında gerek Ortadoğu’da gerekse dünyanın farklı ülkelerindeki üniversite ve üniversitelerde üzerinde çalışmalar yapılan bir dildir. Arapça aynı zamanda bu dilin konuşulduğu yerlerde yazılı ve görsel medya dilidir. Son yıllarda Arap ülkeleriyle gelişen ticari ilişkiler ve Türkiye’de bu dilin öğretilmesine yönelik çabalar önemini daha da arttırmaktadır.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Arap Dili ve Edebiyatı bölümü; Arap Dili ve Edebiyatını kültür tarihiyle birlikte öğreterek Arap dünyasının tarihi, kültürü ve edebiyatı hakkında gerekli bilgi ve donanıma sahip, Arap dünyasındaki edebi, siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeleri yazılı ve işitsel olarak takip edebilecek, düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilecek yetkin dil uzmanları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Arap Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Arap Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Arap Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Arap Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Arap Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Devlet Arşivleri
2- Dışişleri Bakanlığı
3- Elçilikler
4- Emniyet Genel Müdürlüğü
5- Haber Alma Teşkilatı
6- İçişleri Bakanlığı
7- Konsolosluklar
8- Kültür ve Turizm Bakanlığı
9- Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı kurumlar
10- Silahlı Kuvvetler
11- TRT
12- Vakıf Kuruluşları
13- Yazma Eser Kütüphaneleri
14- Görsel Ve Yazılı Basın Kuruluşları
TRT, Diyanet İşleri Başkanlığı, dış
ticaret, bakanlıklarının ilgili bölümleri, lojistik, hava yolu ulaştırma,
elçilik ve konsolosluklar, devlete bağlı mesleki orta öğretim kurumlarında
(imam hatip liselerinde) çalışma imkânı bulunmaktadır.
Bölümden mezun olanlar Arap ülkeleri ile ticaret ve iş hacmi olan bankalarda,
ticari işletmelerde, lojistik şirketle- rinde, bakanlıkların ilgili birimlerinde,
kütüphanelerde, müzelerde, üniversitelerin araştırma merkezlerinde, otelcilik
ve turizm firmalarında çalışabilirler.
Arap Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Arap Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Arap Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
Arapça, Farsça ya da Osmanlıca yazılmış olan eserlerin çevirilerinde yer almak, dönemlerin ve bölgelerin kültürel birikimlerini inceleyip kitlelerle buluşturmak bu bölüm mezunlarının temel görevidir.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Arap Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Arap Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Arap Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Arap Kültürü
- Arap Leksiografisi
- Arapça Klasik Metinler
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Basın Dili
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çağdaş Arap Edebiyatı
- Çağdaş Arap Edebiyatında Roman-Hikaye
- Çağdaş Arap Lehçeleri
- Çağdaş Manzum Metinler
- Dikte ve Yazılı Anlatım
- Dilbilgisi Uygulamaları
- Dilbilgisi
- Edebi Bilgiler
- Edebi Sanatlar
- Farsça
- İngilizce
- İş Arapçası
- Klasik Arap Şiiri
- Klasik Dönem Arap Edebiyatı
- Konuşma
- Metin Çözümleme
- Modern Arap Şiiri
- Modern Metinler
- Okuma ve Sözlü Anlatım
- Osmanlıca
- Türk Dili
- Türkçe/Arapça Çeviri
Arap Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Arap Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda toplam 27 kontenjan verilmiş ve mezunlar 67 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Arap Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Dil öğrenmeye yatkın olmalı ve Arap kültürüne ilgili duymalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Gelişime açık olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Sözlü ve yazılı iletişim gücü iyi olmalı.
8- Üstün akademik bir sözel yeteneğe ve belleğe sahip olmalı.
Arap Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Arap Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Arap Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Arap Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR