Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Yunan Dili veya Yunanca, Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs Rum kesimi resmi dilidir. 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Hint-Avrupa dil ailesinde kendi başına bir kol oluşturmaktadır. Modern Yunanca, Antik Yunanca’dan oldukça farklı olmakla beraber köken olarak ona dayanır.
Yunanca, Yunan Alfabesi kullanılarak yazılır. Yunanca dünyada, çoğunluğu Yunanistan’da olmakla beraber, Avustralya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan yaklaşık 13 milyon kişinin anadilidir. Türkiye’de de anadili Yunanca olan ve çoğunluğu İstanbul’da yaşayan Rumlar bulunmaktadır. Ayrıca, Yunanistan ve Kıbrıs’tan Türkiye’ye göç eden Yunanca (ya da Rumca) konuşan kayda değer sayıda Türk vardır.
Yunan ve Türk kültürünün yüzyıllarca iç içe olması, kültürler arasında büyük etkileşim yaratmıştır. Türkçe’deki meyve, sebze ve balıkçılık terimlerinin çoğu Yunanca’dan dilimize girmiştir. Birçok şehir ismi, denizcilik ile ilgili terimlerin çoğu Yunan kaynaklıdır. Bunun yanında Yunancaya da Türkçeden girmiş birçok sözcük vardır. Yunanistan ile olan kültürel, tarihi, turistik, ekonomik ve politik ilişkiler nedeniyle Çağdaş Yunancayı bilen elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü; Çağdaş Yunancayı ve Çağdaş Yunan Edebiyatı ve kültürünü bilen nitelikli filologlar yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Kültür ve Turizm Bakanlığı
2- Çağdaş Yunanca Okutmanlığı
3- Dışişleri Bakanlığı
4- Genelkurmay Başkanlığı
5- Tercümanlık
6- Turizm Rehberliği
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabileceği gibi turizm şirketlerinde, yayınevlerinde, televizyon kanallarında ve eğitim kurumlarında çalışma fırsatları bulabilirler.
Tüm bu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavından elde edeceği puan belirleyici olur.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
Mezunlar, Çağdaş Yunan Dili ve bu dilde yazılmış eserler, Çağdaş Yunan dili üzerine çalışmalar gerçekleştirerek araştırmaları sonucu elde etmiş olduğu verileri ve hakimi olduğu dil bilgisini ilgili kitlelere aktarmak üzerine çalışır.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Avrupa Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bizans Metinleri
- Bizans Tarihi ve Uygarlığı
- Çağdaş Yunan Dili Grameri
- Çağdaş Yunan Edebiyatı
- Çağdaş Yunanca Fonetik
- Çağdaş Yunanca Gramer Çalışmaları
- Çağdaş Yunanca Metinlerden Seçmeler
- Çağdaş Yunancanın Gelişim Evreleri
- Dil Bilimi Temel Kavramları
- Estetik ve Sanat Felsefesi
- İleri Düzey Yunanca Gramer
- İngilizce
- Türk Dili
- Türkçeden Yunancaya Çeviri
- Yeni Yunan Dili Sentaksı
- Yeni Yunanca Konuşma
- Yunan Edebiyatı
- Yunanca Konuşma
- Yunancadan Türkçeye Basın Dili Çevirisi
- Yunancadan Türkçeye Basın Dili
- Yunancadan Türkçeye Çeviri
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Girişimci bir ruha sahip olmalı.
4- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Sözel becerileri yüksek olmalı.
8- Yabancı dil öğrenme isteği yüksek olmalı.
9- Yunan kültürü ve diline ilgi duymalı.
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR