Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttı...
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bölümde, 4 yıllık eğitim süresince Yunanca grameri analizleri, metin çalışmaları, Eskiçağ Yunan tarihi, Eskiçağ tarihi, yazın alanında Homeros, Hesiodos, Herodotos, Thukidides gibi yazarların eserlerini analiz etme; epigrafi çalışmaları, çeviri çalışmaları yapılmaktadır. Kişiye yalnızca Yunan tarihini değil, Antik Yunan (Hellen) dönemindeki diğer polisleri de, kent devletlerini de ya da krallık ve imparatorlukları da anlatan, bakış açısını genişletebilecek tüm kaynakları katmaktadır.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü; çağdaş uygarlığın yapı taşlarından biri durumundaki Eski Hellen kültür ve uygarlığının kavranıp özümsemesini sağlayarak bu amaç doğrultusunda daha hızlı ilerlemek, ayrıca verilen klâsik eğitim formasyonuyla topluma, çağdaş düşünen, akılcı ve humanist görüşlü bireyler kazandıran bir lisans bölümüdür.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Eski Yunan Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Eski Yunan Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Araştırma Merkezleri
2- Bakanlıklar ve Elçilikler
3- Kütüphane ve arşivler
4- Müzeler ve Örenyerleri
5- Tercüme Büroları
6- Turizm ve Gezi Şirketleri
7- Üniversiteler
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının iş imkânları, akademik ortamlar ve araştırma merkezleri gibi bilimsel kurumlarda yoğunlaşıyor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı müzeler, ören yerleri ve kütüphanelerde iş olanakları mevcut. Kamu kurumlarında iş seçeneklerine, KPSS puanıyla başvuru yapılabiliyor.
Özel sektörde ise; vakıflara bağlı müzeler, vakıf üniversiteleri, turizm kuruluşları ve tercüme bürolarında iş imkânları bulunuyor. Ayrıca özel sektörde dil eğitimi üzerine faaliyet gösteren kurumlarda eğitmen ve öğretmen olarak çalışma imkânlarını da saymalıyız. Yüksek lisansını da bitiren mezunlar için üniversitelerde de iş olanakları mevcut. Akademisyen olarak çalışmak isteyen mezunlar, ALES puanıyla ve gerekli şartları tamamlayarak üniversitelere başvuru yapabilirler.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Eski Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Eski Yunan Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çalıştıkları iş yerlerinde, Eski Yunanca eserlerle ilgili araştırmalar ve çalışmalar yaparlar.
2- Eski Yunan alfabesiyle yazılmış olan çeşitli tablet ve yazıtların analizini yaparlar.
3- Eski Yunan dili, kültürü ve edebiyatıyla ilgili yaptıkları araştırma ve çalışmaların raporlarını yazarlar.
4- Eski Yunan diliyle konusunda eğitim programı bulunan kurumlarda eğitmenlik ve öğretmenlik yapabilirler.
5- Eski Yunanca eserlerin Türkçe çevirilerini yaparlar.
6- Ören yeri ve müzeler gibi yerlerde bulunan Eski Yunan dili ve edebiyatına ait belgelerin tercümesini yaparlar. Konuyla ilgili olan birimlere veya kurumlara bilgi verirler.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Eski Yunan Dili ve Edebiyatı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Eski Yunan Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Eski Yunan Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölümde, dört yıllık lisans öğretimi süresince Eski Hellen dili, alfabesinden başlayarak tüm gramer-sentaks kuralları verilmek suretiyle öğretilmekte, bu bilgiler metin dersleriyle pekiştirilmektedir. Gramer ve metin dersleri doğal olarak öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Metin derslerinde, ilk sınıflarda bu amaca yönelik basit düzeydeki metinlerle öğrencilerin hem öğrendiklerini uygulaması, hem de çeviri yapma becerisini kazanmaları sağlanmakta; üst sınıflarda ise çeşitli yazarların yapıtlarının çevirisine geçilmektedir.
- Arkaik Çağ Yunan Kültürü
- Arkaik Çağ Yunan Şiiri
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Epik Çağ Yunan Şiiri
- Hellenistik Çağ Yunan Edebiyatı
- Hellenistik Çağ Yunan Kültürü
- İngilizce
- Klâsik Çağ Yunan Kültürü
- Latince Gramer
- Latince Gramer Alıştırmaları
- Roma ve Geç Antikçağ Yunan Edebiyatı
- Türk Dili
- Yunan Dili Grameri
- Yunan Dilinin Lehçeleri
- Yunan Edebiyatında Tarih Yazımı
- Yunan Epigrafyasına Giriş
- Yunan Filolojisine Giriş
- Yunan Komedyası
- Yunan Mitolojisi
- Yunan Tragedyası
- Yunanca Kolay Metinler
- Yunanca Metin Çevirisi
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Güçlü bir hafızaya sahip olmalı.
2- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Yunan kültürüne ilgi duymalı.
5- Planlı çalışmayı bilmeli.
6- Tarihe ilgi duymalı.
7- Ekip çalışmasını sevmeli.
8- Sözel becerileri gelişmiş olmalı.
Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Eski Yunan Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Eski Yunan Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR