İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...
İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İbrani Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bu bölümde eğitimi süresince öğrencilerin akademik düşünce ve analiz yeteneği kazanmaları, İbraniceyi yazılı ve sözlü olarak doğru ve akıcı bir şekilde kullanabilme becerisi edinmeleri amaçlanmaktadır.
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü; öğrencilerin İbranice okuma, konuşma, dinleme ve anlama becerilerini geliştirmesinin yanı sıra Türkiye-İsrail arasında gelişen ticari, ekonomik ve bilimsel ilişkilerde rol oynayan resmi ve özel kuruluşlarda görev alabilecek meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan İbrani Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. İbrani Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İbrani Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
İbrani Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İbrani Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Araştırma Merkezleri
2- Basın-Yayın Kuruluşları
3- Dışişleri Bakanlığı
4- Kültür ve Turizm Bakanlığı
5- Turizm Firmaları
6- Uluslararası Ticari İşletmeler
7- Çeviri Büroları
8- Yayınevleri
Bölüm mezunlarının Türkiye genelinde çok az olması kendilerine birtakım avantajlar sağlar. Bölüm mezunları genel olarak turizm, kültür, edebiyat gibi alanlarda çalışabilir ve özel kuruluşların yanı sıra devlet kurumlarında da görev alabilir. Çeviri ofisleri ve merkezleri, bölüm mezunlarının en önemli çalışma alanlarıdır. Bölüm mezunları editör, redaktör, yazı işleri müdürü veya genel yayın koordinatörü gibi unvanlarla yayınevlerinde çalışabilir. Bölüm mezunlarının bir diğer çalışma alanları ise konsolosluklar veya büyükelçiliklerdir.
İbrani Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İbrani Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İbrani Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
Bölüm mezunları, İbrani dili ve edebiyatı ile ilgili inceleme ve araştırmalar yapar, bu incelemeleri gerekli mecralarla paylaşır veya kimi zaman da üniversitelerde bu alanlarda ders verirler.
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İbrani Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İbrani Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
İbrani Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İbrani Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İbrani Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıllık eğitim süresince İbrani edebiyatı,kültürü, felsefesi ve tarihine yönelik dersler de işlenmekte, öğrencilerin dil becerisi dışında bu konularda da bilgi sahibi olması sağlanmaktadır. Programın eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler programdan filolog unvanıyla mezun olarak lisans diploması alırlar.
- 20. Yüzyıl İbrani Edebiyatı
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çağdaş İbrani Romanı
- Çağdaş İbrani Şiiri
- Çeviri
- Diksiyon
- Eski İbrani Dili ve Kültürü
- Fonetik
- Gramer
- İbrani Dilinin Kaynakları
- İbrani Kültürü
- İngilizce
- Kelime Bilgisi
- Kompozisyon
- Metin İncelemesi
- Morfoloji
- Okuma Anlama
- Sami Dilleri
- Sentaks
- Sözlü Anlatım
- Türk Dili
- Üslup Bilimi
- Yiddish Dili
İbrani Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İbrani Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İbrani Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İbrani Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araştırma ve öğrenme merakı bulunmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Güçlü bi hafızası olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Sürekli okumaktan zevk almalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sözel becerileri yüksek olmalı.
9- İbranice öğrenmeye istekli olmalı.
İbrani Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İbrani Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İbrani Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İbrani Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR